Republika Srpska proslavila rođendan (video, foto)

Pratite nas
Republika Srpska obeležila je 9. januar, Dan Republike, i 25 godina postojanja Srpske. To je prvi rođendan Republike Srpske koji se proslavlja nakon što su građani na referendumu poručili da žele da ga slave 9. januara. To je prvi put i da je Dan RS obeležen kao potpuno sekularni praznik, bez crkvenog obreda kao dela zvaničnog programa.

Povodom Dana Republike Srpske u Sabornom hramu Hrista Spasitelja održana je liturgija, a na ulicama svečana parada.

Posle prijema zvanica u Administrativnom centru Vlade RS, održana je Svečana akademija kojoj su prisustvovali predsednik RS Milorad Dodik, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh srpski Irinej i druge visoke zvanice.

„Za naš narod nema važnijeg datuma od današnjeg“, poručio je na svečanoj akademiji predsednik RS Milorad Dodik. On je podsetio da je ovo godišnjica koju mnogi nisu želeli, ali da je ovaj dan dokaz da ništa nije nemoguće.

„RS je nastala na zgarištima, nastala u miru, branila se i odbranila u ratu. Stvorena je i građena žrtvama boraca i odgovorni smo da čuvamo uspomenu na njih i da naše mlade vaspitamo na toj ljubavi prema naciji, prema državi, prema veri“, poručio je na predsednik RS Milorad Dodik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je Republika Srpska smeta zato što svojim postojanjem podseća da ima Srba u BiH, da ima specijalne odnose sa Srbijom i da to nikada niko neće uspeti da prekine.

„Razbijanjem Jugoslavije nastala je Republika Srpska. Neka se ne zanose u Sarajevu da ima uspešne BiH bez uspešne Republike Srpske. Hoće da nam zabrane da slavimo, a slavimo jer smo preživeli. Dok ima Republike Srpske, ima i Srbije. Neka raste i neka se razvija Republika Srpska“, naglasio je Nikolić.

Prisutnima se svečanom besedom obratio i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, koji je rekao da je „naša nevolja što se danas prošlost uvažava samo kod onih koji imaju atomsku bombu“.

„Volimo Republiku Srpsku, jer jedino je ovde prisutan eho slobode, istine i pravde. Srpski narod je jedini narod kod koga sloboda stvarno nema cenu. Srbi su u poslednjih 200 godina najviše stradali. Republiko Srpska, srećno ti 25 godina postojanja, i živela još dugo i dugo“, rekao je Kusturica.

 

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala