„Muslimani moraju da žive na jednom kraju sveta, hrišćani na drugom“

Da li je počeo verski rat
Pratite nas
Mir na Balkanu je moguć ukoliko se na ovim prostorima sprovede koncept tampon-zone između religijskih blokova, ali treba uzeti u obzir da mir ujedno podrazumeva i ravnotežu straha, zaključeno je u emisiji Svet sa Sputnjikom koju vodi Ljiljana Mentus, a čiji su gosti bili Miroljub Jevtić sa FPN-a i Aleksandar Raković sa Instituta za novu istoriju Srbije.

Prema njihovim rečima, jedini realni izvor svih tenzija u svetu jeste religija. Raković tvrdi da je princip multikulturalnog sveta gotov, kao i da on nikada nije ni mogao da bude ostvaren, a prva potvrda toga je i Nemačka.

Muslimanski vernici prikom molitve u Sarajevu - Sputnik Srbija
Da li Federacija BiH postaje „muslimanija“?

„Tu tezu je potvrdila i sama nemačka kancelarka Angela Merkel rekavši da je završeno sa multikulturalnim konceptom Nemačke. Em Nemci nisu mogli da prihvate Turke kao deo društva, em Turci nisu prihvatili Nemce jer su se osećali odbačenim. Potrebno je samo pogledati treću generaciju Turaka u Nemačkoj, koja se daleko više okrenula ka Turskoj nego što su to činili njihovi roditelji", istakao je on. 

Jevtić, sa druge strane, smatra da je trajan religijski mir moguć, doduše u uslovima očuvanja ravnoteže straha i bez mešanja religije. 

„Muslimani moraju da žive na jednom kraju sveta, hrišćani na drugom, a budisti na trećem. To ne podrazumeva prekidanje trgovine, naprotiv, trgovina i turizam će se nastaviti, ali bez takozvanog etabliranja. Ne mogu muslimani da žive u Francuskoj, baš kao što ne mogu hrišćani da žive u Turskoj", naveo je on.

Kada je reč o BiH, sagovornici su saglasni da bi najbolji recept bila podela, i to po nekom mirnom modelu, kao što je to učinila Čehoslovačka. Raković smatra da bi umesto BiH trebalo stvoriti jednu muslimansku republiku, dok bi Republiku Srpsku trebalo ujediniti sa Srbijom, Crnom Gorom i Makedonijom.

Prete li Zapadnoj Evropi verski sukobi?

„Na neki način o tome govori i ruska diplomatija i politika, a oni tu ideju nazivaju B4 formatom. Dakle, reč je o četiri balkanske države koje bi bile neutralne i predstavljale bi tampon-zonu. Naravno da bi svaka nova integrativna celina imala i svoje manjine, ali realni okvir bio bi da se formiraju nove integracije na Balkanu u koje će biti uključeni narodi i države koje su bliske i kulturno i civilizacijski", tvrdi Raković.

Istovremeno, dodaje Jevtić, vrlo je važno da Crna Gora ne uđe u NATO, a bitno je i da se Srbiji ne otimaju hramovi i kulturna baština na Kosovu, iako je već vrlo jasno da Kosovo neće biti vraćeno. Tek nakon toga je moguće krenuti ka izgradnji večnog mira na Balkanu, naglašava on.Sagovornici Sputnjika su se osvrnuli i na pitanje terorizma, naglasivši da biti musliman ne znači ujedno i biti terorista, iako DAEŠ svoje akcije pravda isključivo verskim razlozima.

„To što DAEŠ čini na teritoriji Sirije i Iraka izazvano je isključivo njihovim viđenjem islama, bez obzira da li je to tačno ili ne. Međutim, ako se sagleda realnost, šta mi imamo od toga, odnosno, ko smo mi da sudimo da li je to pravi islam ili pogrešan, kad njih ima između 10 i 15 odsto ukupnog broja muslimana, što je oko 250 miliona ljudi, a to je više nego svih pravoslavaca na Zemlji", rekao je Jevtić.

Zastava Za dom spremni - Sputnik Srbija
Talas srbofobije zapljuskuje Hrvatsku

Sagovornik Sputnjika takođe tvrdi i da su po svemu sudeći saveznici DAEŠ-a maltene svi. „Nemojmo se lagati, niko tu terorističku organizaciju ne udara kako treba, iako je to jedna beznačajna vojna sila. Kad bi je Iran udario kako treba, slomio bi je za dan. Svi pronalaze neki interes u onome što DAEŠ radi iako niko nema strateške zajedničke interese sa tom organizacijom", dodao je Jevtić.

Kada se govori o srpsko-ruskom odnosu, prema rečima naših sagovornika, najveći kohezivni faktor predstavlja upravo pravoslavlje, a ne slovenstvo. Jevtić ističe da su svi oni koji govore o „panslovenskom jedinstvu" najveći neprijatelji Srbima.

„Nisu nam Rusi prijatelji jer su Sloveni, već zato što su pravoslavci. Jedini naši pravi neprijatelji su Hrvati i bosanski muslimani, koji su istovremeno hiljadu puta u slovenskom smislu bliži od Rusa. A Grci su nam još bliži od Rusa, samo što mi to ne možemo da osetimo jer je Grčka mala i bedna zemlja, baš kao i mi. Glavni činilac koji brani Kosovo nije ruski predsednik Vladimir Putin, već patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala