Da li Federacija BiH postaje „muslimanija“?

© Sputnik / ELVIS BARUKCICMuslimanski vernici prikom molitve u Sarajevu
Muslimanski vernici prikom molitve u Sarajevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zabrana alkohola, masovna prodaja zemljišta Arapima, natpisi na arapskom na Ilidži… Popis po kojem je BiH zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom…

Bošnjaci u Sarajevu Novu 2017. godinu dočekaće na Trgu kao i veći deo sveta, ali sa malom razlikom — ove godine je Kanton Sarajevo doneo odluku da će se praznici provesti uz muziku i pesmu, ali bez alkohola. Mnogima je to zazvučalo čudno, a neke je čak takva odluka navela na pomisao da zvanično Sarajevo Novu godinu proslavlja po šerijatu, drugim rečima, po pravnim normama koje predstavljaju skup svih propisa iz oblasti verskog i svetovnog prava na osnovu kojih su uređeni odnosi u islamskoj zajednici, to jest po Kuranu.

Militanti Islamske države - Sputnik Srbija
Bosna je kolevka džihadizma?

Takvo mišljenje izneo je za bosanske medije i verski analitičar Mehmedalija Nuhić, rekavši da je to loša poruka za turiste koji posećuju Sarajevo, posebno za praznike.

„Nikakvu drugu atmosferu stranci neće osetiti do utiska da su došli u jednu versku državu, u jednu antisekularnu državu“, naveo je on.

Da li je ovo baš tako kako to bosanski mediji i analitičari vide vreme će pokazati, ali u međuvremenu, nije nepoznata činjenica da se u poslednje vreme veoma insistira na tome da se Bosna i Hercegovina predstavi kao država Bošnjaka kao većinskog naroda. Tome u prilog ide i rezultat nedavno održanog popisa u BiH po kojem je ispalo da 51 odsto stanovništva čine muslimani, zbog čega rezultate popisa nije priznala Republika Srpska, a ni Hrvati se nisu baš složili sa tim podatkom. Upravo zbog toga sve je više onih koji sve glasnije pričaju da se od BiH pravi — islamska država. U prilog toj tezi možemo da dodamo i nedavno iznesen podatak da je sve više Arapa koji kupuju zemlju u Bosni i Hercegovini, kao i da se taj broj u poslednje dve godine povećao. Posebno su zainteresovani za kupovinu srpske imovine u Federaciji BiH, izuzetno u oblasti oko Sarajeva.

Sarajevo, BiH - Sputnik Srbija
Istočno Sarajevo: Na NATO bilbordu ispisano „Pobij Srbe“ (foto)

To je u javnost izneo predsednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić, koji je rekao da Arapi to rade preko posrednika, odnosno da osnivaju agencije i kupuju imovinu u ime preduzeća, te dodao da su mušterije i za njegovu kuću Arapi, ali da nije pričao sa njima, već sa posrednikom koji je Bošnjak.

Janjić je za medije u BiH precizirao da Arape ozbiljno zanima šira regija oko Sarajeva, što ranije nije bio slučaj, dodajući da trenutno Arapi kupuju manje atraktivne lokacije i da su cene koje nude skromnije od ranijih iznosa, koji su mogli da se dobiju od drugih kupaca.

Da je u toku invazija arapskih ulaganja pokazuje i činjenica da su Arapi počeli sa gradnjom više od 30 vikendica u Dobroševićima u sarajevskoj opštini Novi Grad. O tome da Arapi kupuju nekretnine na području Ilidže, Hadžića, Vogošće, Srednjeg, Ilijaša, kao i na području srednje Bosne i na području Hercegovine, pisao je nedavno i „Večernji list“ u izdanju za BiH. Kako navode, Arapi su „dobacili“ čak do Jajca, gde su se zanimali i za zemljište u okolini Plivskog jezera, koje je u vlasništvu Hrvata, ali im meštani nisu prodali ni pedlja zemlje, iako su nuđene vrtoglave svote novca.

Bošnjački akademik Esad Duraković takođe je upozorio da se u Federaciji BiH prodaju hiljade hektara najvrednije zemlje Arapima i da je reč o internacionalnom projektu da u tom entitetu bude stvorena „muslimanija“.

Oluja - iza hrvatske vojske ostale su spaljene i porušene kuće - Sputnik Srbija
Sarajevo: Zabranjeno odavanje pošte žrtvama „Oluje“

Na Ilidži, sarajevskom naselju, kažu da je arapski „postao drugi jezik“, te da je od obaveštenja o prodaji stanova do cene kebaba — sve napisano na arapskom.

Arapi su doskočili zakonskim ograničenjima za posedovanje nekretnina u BiH, otvarajući preduzeća preko kojih kupuju zemljište i objekte, a potom ih zatvaraju. Međutim, tačnih podataka o tome koliko se nekretnina u Federaciji BiH nalazi u vlasništvu Arapa nema, kao ni podataka kako su došli do njih.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala