Ruski fizičari će stvoriti novi kolajder u Sibiru

© Sputnik / Aleksandar Krjažev / Uđi u bazu fotografijaKolajderi u institutu za nuklearnu fiziku u Novosibirsku
Kolajderi u institutu za nuklearnu fiziku u Novosibirsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Fizičari ruskih nuklearnih instituta koji sada učestvuju u stvaranju kolajdera NICA u podmoskovskom Dubnu planiraju da se ujedine za realizaciju perspektivnog projekta u Institutu za nuklearnu fiziku (Novosibirsk), saopštio je zamenik direktora sibirskog centra Evgenije Levičev.

„Prvi od šest projekata koje je odobrila Vlada — kolajder NICA prošao je finansiranje i to daje nadu da će biti realizovan. Osim toga, mi u Dubnu smo razgovarali o ujedinjavanju fizičkih instituta Rusije za realizaciju takvih projekata. Nadam se da ćemo ujedinjeni imati više potencijala da se projekat ’probije‘“, rekao je Levičev.

On je naveo da, bez obzira na to što Vlada Rusije za sada nije izdvojila sredstva na realizaciju projekta Super Čarm-Tau fabrike, Institut koristi sve moguće načine finansiranja, uključujući grant Ruskog naučnog fonda kako bi se spremio za njegovu realizaciju.

„U 2016. godini mi smo se koncentrisali na radove povezane sa akceleratorom koji proizvodi elektrone (materiju) i pozitrone (antimateriju), koji će se sudarati u kolajderima“, rekao je naučnik.

A svoje strane, direktor Instituta za nuklearnu fiziku RAN Pavel Logačev je naveo da institut veoma aktivno učestvuje u projektu NICA i nada se da će isto tako i drugi instituti učestvovati u projektu sibirskog kolajdera.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala