Dačić: Treba li da podsećam kolege u Skoplju...

© Tanjug / Zoran ŽestićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se slaže sa stavom Ministarstva spoljnih poslova Makedonije da ne treba rušiti prijateljstvo između Srbije i Makedonije.

On je istakao da je duboko uveren u potrebu prijateljskih odnosa sa Makedonijom, ali da ne može da se pravi da ne vidi da je Makedonija priznala Kosovo i glasala za prijem Kosova u Unesko, dok je Srbija priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, što je najvažnije državno pitanje Makedonije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Makedonske zastave - Sputnik Srbija
Makedonija traži da Srbija ukloni tablu sa oznakom BJRM

"Treba li da podsećam kolege u Skoplju koliko je Srbija u to uložila svih ovih godina, priznajući Makedoniju pod ustavnim imenom, rizikujući svoje odnose sa Grčkom, iako se i u UN-u i u EU koristi ime BJRM, a Makedonija je nakon toga priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova," naveo je ministar.

On je istakao da kolege u Skoplju dobro znaju koliko je lično doprineo razvoju prijateljskih odnosa, i kao ministar unutrašnjih poslova i premijer, i sada kao ministar spoljnih poslova. Isto tako znaju da je Srbija jedna od retkih zemalja koja se sada nije mešala u unutrašnje stvari Makedonije, navodi se u saopštenju.

"Kolege u Skoplju dobro znaju da smo lično razgovarali sa Grujevskim i Poposkim, ali i predsednikom Ivanovim, o glasanju u Unesku o prijemu Kosova, što je za nas vitalno državno i nacionalno pitanje. Makedonija je na kraju glasala protiv srpskog stava, za prijem Kosova, da oni koji su palili i rušili srpske pravoslavne crkve i manastire na Kosovu sada o njima brinu," podsetio je Dačić.

Poštovane kolege iz Skoplja bi morale znati, da to ruši naše prijateljstvo, ukazao je on.

Politički skup u Skoplju - Sputnik Srbija
Makedonija — država ili protektorat?

"To je i jasna poruka da im je albanski interes ili nečiji drugi, svejedno, preči od prijateljstva sa Srbijom," ocenio je Dačić.

Lako ćemo sa mojim izjavama ali šta ćemo sa konkretnim političkim odlukama u narednom periodu, upitao je Dačić uz ocenu da je to je prilika da se pokaže da i političari isto misle kao i dva prijateljska naroda.

"Beograd nikad ništa nije i neće uraditi na štetu Skoplja, voleli bismo da bude i obrnuto. A ako tako nije, onda niko nema pravo da se ljuti na Srbiju što brani svoje interese", zaključio je Dačić.

Makedonski sajt "MKD" preneo je prethodno nezvanične navode iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje da političari "ne treba da ruše prijateljstvo koje postoji između Makedonije i Srbije".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala