Makedonija traži da Srbija ukloni tablu sa oznakom BJRM

© REUTERS / OGNEN TEOFILOVSKIMakedonske zastave
Makedonske zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Makedonija je tražila od Srbije da odstrani table postavljene na deonici auto-puta na Koridoru 10 na kojima stoji skraćenica BJRM, umesto ustavnog imena Makedonije. Njima sada smeta ta tabla, a nama ne treba da smeta to što su u Unesku glasali za prijem Kosova, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Na auto-putu kod Vladičinog Hana postavljena je oznaka „auto-put E-75 — Koridor 10 — Beograd — granica sa BJRM“. Oznaka je postavljena na deonici u izgradnji na auto-putu koji povezuje Srbiju i Makedoniju.

Vlada Republike Makedonije - Sputnik Srbija
Glas Makedonije u Unesku nije glas naroda

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo je da je zahtev da se tabla ukloni prenesen ambasadorki Srbije u Skoplju Dušanki Divjak Tomić, koja je bila pozvana na sastanak u to ministarstvo.

Na tom sastanku je, navode u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije, zatraženo od srpskih vlasti da tablu s natpisom BJRM zamene novom, na kojoj će da stoji ustavno ime Republika Makedonija.

„Očekujemo pozitivan odgovor od naših kolega iz Srbije, u duhu doborosusedskih odnosa“, kažu u tom ministarstvu.

Dačić: Ne vidim razloge za primedbe Skoplja

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je za „Novosti“ izjavio da ne vidi razlog za primedbe Skoplja. „Njima sada smeta ta tabla, a nama ne treba da smeta to što su u Unesku glasali za prijem Kosova“, prokomentarisao je Dačić.

Kaže da je te argumente iznela i naša ambasadorka u Skoplju, na sastanku u njihovom Ministarstvu spoljnih poslova, gde joj je prenet usmeni demarš zbog postavljanja table.

Dačić kategorički poručuje da tabla ostaje. „Krajnje je vreme da prestanemo da radimo protiv sopstvenih interesa. Tačno je da Srbija priznaje Makedoniju pod tim imenom, za razliku od evropskih država, ali to je urađeno još pod Miloševićem, devedesetih godina. A Makedonija je priznala nezavisnost Kosova, a sada im smeta nekakav natpis. Neshvatljivo je da nam je veći prijatelj jedna Indonezija, nego neke susedne države“, istakao je Dačić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala