Italija želi da posreduje u ukidanju sankcija Rusiji

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaRim, Italija
Rim, Italija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italija je odlučna da bude posrednik u vezi sa restriktivnim merama uvedenim Moskvi, kaže za Sputnjik Fulvio Skalone, stručnjak za međunarodne odnose i novinar nedeljnika „Famiqa kristijana“.
Spomenik prvom kralju ujedinjene Italije Vitoriju Emanuelu Drugom u Rimu - Sputnik Srbija
Italija koketira sa Evroazijskom ekonomskom unijom

„Od kada je Tramp novajlija na političkoj sceni, Italija želi da bude posrednik kada je u pitanju ukidanje antiruskih sankcije. To je nešto što je Rim već učinio“, smatra on. „Vlada bivšeg premijera Matea Rencija stavila je do znanja da je nezadovoljna sankcijama. Restriktivne mere nametnute Moskvi su skupe i neefikasne. Rusija je hladno ucrtala sopstveni kurs“.

Vlada Italije dugo je izražavala zabrinutost zbog sankcija, ističući da loše utiču na odnose lokalnih preduzeća i njihovih partnera u Rusiji. U oktobru Evropska unija nije uspela da uvede dodatne restriktivne mere Moskvi zbog čvrstog protivljenja Italije.

Skalone dalje navodi da Italija može da uradi mnogo toga usred neizvesnosti. On je posebno ukazao na činjenicu da je zemlja preuzela predsedavanje Grupe 7 (G7) od 1. januara 2017. godine.

​Italija će iskoristiti predsedavanje G7 da poboljša odnose sa Rusijom, izjavio je premijer Paolo Đentiloni na završnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Kidži u Rimu 29. decembra. Odnosi između Rusije i Evrope su se pokvarili kada su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija uvele sankcije Moskvi, pozivajući se na navodno uplitanje zemlje u ukrajinske poslove.

Učešće Rusije u G8 - Sputnik Srbija
Rusija može biti pozvana na samit G7

Skalone ističe da predstojeći samit G7, koji treba da se održi u italijanskom gradu Taormina 26. i 27. maja, neće biti kao prethodni samiti.

„Ovo će biti prvi sastanak zemalja-članica koji će pružiti priliku za procenu sposobnosti, ideja i konkretnih odluka Donalda Trampa, koji će do tada već nekoliko meseci biti na vlasti. Na samitu će takođe biti prisutna britanska premijerka Tereza Mej, lider zemlje koja je odlučila da napusti EU, kao i novi predsednik Francuske“, dodaje on.

Novinar takođe pominje da Rim mora da se pozabavi domaćim izazovima ukoliko želi da igra veću ulogu u svetu.

„Pre svega treba da se srede stvari u Italiji. Ako se vlada Đentilonija pozicionira kao privremena vlada koja mora da ispuni tri ili četiri zadatka i pripremi zemlju za izbore, teško da će je njeni inostrani partneri ozbiljno shvatiti“, zaključuje Skalone.

U decembru je bivši premijer Italije Mateo Renci dao ostavku nakon što je više od 59 odsto Italijana odbilo veliku ustavnu reformu za koju se on zalagao.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala