Dodik: Izetbegović neće menjati Dan Srpske

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da će RS 9. januara obeležiti svoj dan, čime će skrenuti pažnju na činjenicu da je RS stvorena tog dana i da taj datum ostaje trajno u njenim temeljima.

„Taj datum se neće menjati nikakvim administrativnim odlukama bilo kakve instance, i to ne može biti realizacija želja, pogotovo Bakira Izetbegovića“, rekao je Dodik novinarima posle razgovora sa predsednikom i premijerom Srbije.

Predsednik R. Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Srbija za stabilnost u regionu i za integritet Republike Srpske

Dodik je najavio da će 9. januara u Banjaluku na obeležavanje Dana Republike Srpske doći najvažniji gost, Tomislav Nikolić.

On je dodao da je na obeležavanje Dana RS pozvao i premijera Aleksandra Vučića, te da će on tada biti u poseti Indiji, ali da će na obeležavanje 9. januara doći značajan broj ministara iz Vlade Srbije.

Dodik je rekao da je predsednika i premijera Srbije želeo da upozna sa situacijom u BiH, u odnosu na RS.

„Razgovarali smo i procenjivali na koji način je moguće očekivati šta činiti“, preneo je Dodik, ocenjujući da pojedine ocene o stabilnoj situaciji u BiH ne stoje i ne odgovaraju realnosti.

Dodik je rekao i da se vide tenzije koje dovode do toga da se uporno od strane određenog dela međunarodnog faktora osporava RS.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić - Sputnik Srbija
Dodik pozvan na zvanični i najvažniji deo Trampove inauguracije

„Videli smo juče da Bakir Izetbegović kaže da je RS opasnija od terorizma u BiH, što govori o tome na koji način se posmatra i kako želi da se posmatra RS“, rekao je Dodik.

Sa svim tim je, navodi, upoznao Nikolića i Vučića.

„Drago mi je da ovde mogu da vidim odlučnost za poštovanje Dejtonskog sporazum, ali i na jednom i na drugom mestu jasnu potvrdu toga da je RS od velikog interesa i za Srbiju, i da Srbija neće gledati bilo kakvo osporavanje i ugrožavanje teritorijalnog integriteta i subjektiviteta same RS“, rekao je Dodik.

To je ono što je, dodaje, zajedničko za oba razgovara koja je danas imao u Beogradu, a čija je tema bila i međusobna saradnja.

Ističe da RS želi da podrži sve što doprinosi stabilnosti i snazi Srbije, i da će to činiti i u budućnosti.

Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Incko: Dodik prešao crvenu liniju

Upitan da li je sa Nikolićem razgovarao i o predsedničkim izborima u Srbiji i o eventualnoj ponovnoj kandidaturi Nikolića, Dodik kaže da je napomenuto da se Srbija približava predsedničkim izborima, te da RS naravno ima simpatije koje će i pokazati.

„Napomenuto je da se Srbija približava predsedničkim izborima i da će se u roku predviđenom zakonom i Ustavom izlaziti sa kandidaturama. Neki su već sad izašli. To je stvar političkih subjekata u Srbiji. Ranije sam veoma jasno izrazio neke stavove“, kaže Dodik.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala