Dodik pokazao pozivnicu za Trampovu inauguraciju, Ambasada SAD odbila zahtev za vizu

© Sputnik / Radoje PantovićPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Čemu bosanskohercegovački diplomatski pasoš, pita se predsednik Republike Srpske, i ne isključuje mogućnost odricanja od njega, a sve je izvesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pokazao je, za RTRS, pozivnicu da prisustvuje svečanosti povodom polaganja zakletve novog američkog predsednika Donalda Trampa.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Šta se krije iza američkog poziva Dodiku da se odrekne politike SNSD-a? (video)

Akreditacije ga, kaže predsednik Srpske, čekaju u Vašingtonu.

Osim što je pokazao pozivnicu za inauguraciju Donalda Trampa, predsednik Republike je detaljno prepričao telefonski razgovor koji je prošle sedmice vodio s zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, koji je tražio da se odrekne politike SNSD-a i da se odazove Tužilaštvu BiH.

Celu priču nazvao je harangom u režiji američke ambasadorke u BiH, koja će uskoro spakovati kofere i napustiti BiH.

Pozivnica i mesto u sedmom redu za predsednika Republike Srpske, kao i poziv Predsedničkom balu, na kome će biti i Donald Tramp, na noge su podigli američku Ambasadu u BiH.

Predsednik je poziv, kako kaže, dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i deo tima koji se bave tranzicijom prethodne američke administracije — ka novoj.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Američke diplomate sprečavaju Dodika da ode na Trampovu inauguraciju

Čim su videli spisak zvanica, na kojoj se našlo i ime predsednika Srpske Milorada Dodika, američka Ambasada u BiH, otvoreno je krenula s ucenama.

„Cela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku našlo ime Milorada Dodika i, naravno, sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal“, rekao je predsednik Srpske.

Iz američke Ambasade u BiH predsednika Dodika lično nisu pozvali ni kada su pretili sankcijama zbog referenduma, ali jesu zbog poziva na inauguraciji Donalda Trampa. U telefonskom razgovoru s predsednikom Dodikom — zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Jiom ga je lično optužio za zastoj BiH na putu ka evropskoj zajednici. Američki diplomata je od Dodika tražio i da se SNSD odrekne deklaracije u vezi s procesima 2018. godine. Hojt je otišao i korak dalje, od predsednika Republike je tražio da se odazove i pozivu Tužilaštva BiH.

„Ja sam rekao sledeće: To što je BiH u krizi je najkrivlja stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH, da više ne mešetare i da SNSD neće odustati od svojih politika“, napominje Dodik.

Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Incko: Dodik prešao crvenu liniju

Telefonski razgovor se odvijao u prisustvu američke ambasadorke u BiH Morin Kormak. Zbog ovakvog stava predsednika Dodika, Ambasada SAD u BiH se odlučila da podigne rampu za njegov odlazak u SAD.

„Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza, uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH“, govori Dodik.

Čemu onda bosanskohercegovački diplomatski pasoš, upitao je predsednik. Nije isključio mogućnost odricanja od njega, a sve je izvesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

 

Izvor: RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala