Američke diplomate sprečavaju Dodika da ode na Trampovu inauguraciju

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za „Srnu“ da mu je nedavno američki diplomata u telefonskom razgovoru tražio, između ostalog, da se odrekne politike SNSD-a i njene deklaracije, i da se odazove Tužilaštvu BiH.

„Imao sam jedan telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, koji je bio veoma težak, u kome je on pokušao da mi objasni da je stav SAD negativan po ono što ja radim i tražili su da se odreknem politike SNSD-a i naše deklaracije vezano za procese za 2018. godinu. Takođe je tražio da se odazovem pozivu Tužilaštva BiH i još nekoliko stvari“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, što se tiče razgovora o politici SNSD-a, na telefonskoj liniji bila je uključena i ambasadorka SAD u BiH.

Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija
Incko: Dodik prešao crvenu liniju

„SNSD ima svoje organe i oni će o tome odlučivati. Ja se ne odričem politike SNSD-a u tom pogledu, deklaracija je samo izmišljena da bi se galamilo oko toga, niko je nije ozbiljno pročitao“, naglasio je Dodik.

On je podsetio da se SNSD u deklaraciji zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i da će u 2018. godini, ukoliko ne bude dovoljno tog poštovanja, razmisliti o tome na koji način će se dalje kretati Srpska.

„Taj razgovor je apsolutno mešanje visokih zvaničnika u unutrašnje stvari. U okviru tog razgovora sam i rekao da insistiranje na tome da ja dođem u Tužilaštvo BiH mene dovodi do zaključka da je američka administracija uključena u sav taj proces koji je politički montiran. Smatram da je njihov poziv mešanje u unutrašnje stvari i uplitanje u političke procese“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je sagovornicima dao do znanja da je spreman dati izjavu o referenduma u Republici Srpskoj bilo kome u okviru institucija koje se nalaze na području Republike Srpske, kao što su objekti Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ ili Tužilaštva Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik pozvan na inauguraciju Trampa

„U tom pogledu ja nemam negativan odnos prema tome, tražim prava koja imaju i neki drugi. I zašto sad oni insistiraju na tome da baš moram da dođem u Tužilaštvo BiH u Sarajevu, što govori o tome da oni pomno prate i kreiraju te procese i odnose“, istakao je lider SNSD-a.

Dodik je ocenio da je svrha tog razgovora bila da se napravi određena platforma da bi američka Ambasada u Sarajevu odbila da mu izda vizu za Ameriku, gde je pozvan da u januaru prisustvuje svečanostima povodom inauguraciji novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

„Jasno sam rekao da mi se čini da je upravo ta činjenica da bi ovih dana trebalo da se obratim za vizu za odlazak u SAD njih dovelo u poziciju da pričaju sa mnom o tim stvarima, o referendumu koji je prošao pre nekoliko meseci. Znajući raniju praksu SAD, uvek su zvali dan pre ili dan posle da kažu svoj stav, a ne mesec i nešto dana ili dva meseca posle“, rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je dodao da će ovih dana zatražiti vizu, te da će ukoliko je dobije od sadašnje američke administracije, već dan prije inauguracije u Americi imati priliku da se sretne sa najvažnijim ljudima iz Trampovog okruženja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Kremlju - Sputnik Srbija
BiH ne može u Evropu jer „Dodik sluša Putina“

„Taj sastanak je već zakazan i tačno znam i mesto i vreme kada treba da se tamo nađem. Da li će to sada sprečiti odluka stare administracije koja ne može još da veruje da sam pozvan, jer joj je teško da objasni otkud sad Milorad Dodik u ovoj priči kada sam za njih bio loš momak, kao i da sam na svim njihovim crnim listama i onome što su oni promovisali ili govorili o meni u poslednje vrijeme“, rekao je Dodik.

On je ocenio da, ukoliko se desi da mu stara administracija ne dozvoli da ode na inauguraciju i na taj način onemogući da se sretne sa važnim ljudima u Vašingtonu, onda će za to biti prilike, verovatno, nekoliko meseci posle, čim se uspostavi nova administracija.

Dodik je rekao da je dobio poziv od Trampovog tima koji radi na poslovima inauguracije da prisustvuje inauguraciji i predsedničkom balu, a dan posle planiran je sastanak sa jednim brojem važnih ljudi u SAD.

„Da li će to biti, isključivo zavisi da li će preovladati sujeta sadašnje administracije i da li će mi dati vizu ili neće“, naglasio je Dodik. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala