„Slobodarski“ Zagreb zabrinut zbog „pronacističke tribine“ u Beogradu

© AFP 2023Hrvatski desničar
Hrvatski desničar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tribina na Filozofskom fakultetu u Beogradu o knjizi „Istorija Republike Srpske“ mogla bi da posluži kao pokazna vežba uspešnog spina, ili medijske manipulacije javnosti. Toliko uspešna da je iz „Za dom (uvek) spremnog“ Zagreba Studentskom parlamentu u Beogradu stiglo „pismo podrške studentima koji su se usprotivili pronacističkoj tribini“.

Organizatori tribine na Filozofskom fakultetu u Beogradu o knjizi „Istorija Republike Srpske“, ni slutili nisu koje će razmere dobiti taj događaj. Znali su da će, kako je najavljivano na društvenim mrežama, biti pokušaja da ona bude prekinuta, zbog čega su obavestili policiju, ali da će na kraju ispasti fašisti i nacisti nisu mogli da dokuče ni u najgoroj noćnoj mori.

Na adresu Studentskog pokreta Beograda stiglo je „Pismo podrške iz Zagreba kolegama studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji su se usprotivili pronacističkoj tribini“.

Čedomir Antić - Sputnik Srbija
Antić: Namerna fašizacija tribine o Republici Srpskoj

„Ovim putem izražavamo solidarnost sa koleginicama i kolegama iz Srbije koji su fizički napadnuti 16. decembra, u sklopu tribine udruženja ’Sistem vrednosti‘, koje je bez iole srama na Filozofskom fakultetu u Beogradu okupilo članove neonacističke organizacije NSF, a sa kojima i inače deli ideološke ’vrednosti‘. Najoštrije osuđujemo takav tip neonacističkih okupljanja u univerzitetskoj zajednici, a pre svega čin fizičkog napada na koleginice i kolege koje/i su se na tom skandaloznom okupljanju svojim mirnim i legitimnim metodama iskazivanja otpora odlučno usprotivili nacizmu“, navedeno je između ostalog u pismu objavljenom na fejsbuk stranici Studentskog pokreta Beograda.

Student treće godine Filozofskog fakulteta, jedan od organizatora tribine, Milan Bojić u razgovoru za Sputnjik kaže da se posle pitanja ko su oni koji su pokušali da prekinu tribinu sada nameće novo.

„Postavlja se pitanje ko stoji iza svega. Mi ništa ne znamo o tome, kome smeta ta tribina i zbog čega je sve to izazvano“, pita se Bojić.

Na tribini nije bio nijedan fašistički ispad, tvrdi i Bojić, sa žaljenjem konstatujući da su svi mediji preneli to što su rekli oni koji su hteli da prekinu trubinu.

„I region se uzburkao. Ali kada je to ispravljeno i kada su objavljeni snimci na kojima se vidi šta se stvarno dogodilo, to se zataškalo. Niko se posle toga nije bavio time ko je obmanuo javnost“, kaže Bojić.

Studenti na Filozofskom faklultetu u Beogradu - Sputnik Srbija
Studenti prekinuli lobiste NATO-a: „Ubice, napolje iz Srbije!“ (video)

On podseća da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao da će policija sve da istraži.

„Mi čekamo da vidimo o čemu se tu radi. Mi smo ispali žrtve, mi smo se trudili, mi smo organizovali, a niko se ne bavi knjigom, niko se ne bavi istorijom Republike Srpske, svi se bave incidentom“, kaže Bojić za Sputnjik.

Na pitanje da li su mu poznati ti koji su na dva minuta prekinuli tribinu, on ne može da kaže da li su oni sa fakulteta ili ne. Postoji ta grupa koja, kaže, s vremena na vreme organizuje zborove na kojima je uvek malo studenata, manje od 100, da bi mogli sebi da pripišu da su glas studenata, kako bi to oni hteli.

Top - Sputnik Srbija
Nemojte (opet) da palite Bosnu

„Zloupotrebljava se zakon o autonomiji fakulteta. Predlagali smo da na tim zborovima budu samo studenti Filozofskog fakulteta. Nikada nisu dozvolili da se to usvoji, već dovedu svoje ljude spolja kako bi, kada im to treba, imali većinu“, kaže Bojić.

Posle svega, izvesno je jedino da bi tribina na Filozofskom fakultetu u Beogradu o knjizi „Istorija Republike Srpske“ mogla da posluži kao pokazna vežba uspešnog spina, odnosno medijske manipulacije javnosti. Toliko uspešna da je iz „Za dom (uvek) spremnog“ Zagreba Studentskom parlamentu u Beogradu stiglo „pismo podrške studentima koji su se usprotivili pronacističkoj tribini“.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala