Asad: Teroristi ušli u Palmiru uz američku pomoć

© REUTERS / Omar SanadikiPalmira, Sirija
Palmira, Sirija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Sirije Bašar el Asad smatra da su militanti koji su zauzeli Palmiru mogli doći tamo ne samo iz iračkog Mosula, već i iz Sirijskih gradova Rake i Dejr el Zora.
Situacija u Alepu - Sputnik Srbija
Militanti pokušali da se probiju iz Alepa

„Ne može se povezati pitanje Palmire samo sa Mosulom, jer se DAEŠ nalazi i na teritoriji Sirije, na severu zemlje, u Raki, gde je koalicija na čelu sa SAD navodno bombarduje već dve godine. Prirodno je da to nije istina. Militanti DAEŠ-a postoje i u Dejr el Zoru, gde su američke snage i avijacija u sastavu koalicije izvode udare na pozicije naših vladinih snaga, umesto da bombarduju DAEŠ“, izjavio je Asad u programu televizije „Rusija 24“.

On je naglasio da je tokom napada na Palmiru učestvovao veliki broj militanata sa novim kvalitetnim oružjem. To svedoči o tome da im se pruža pomoć. Ako su militanti došli iz Mosula, nije jasno odakle im oružje slično onom koje je ranije bilo kod ekstremista, naveo je Asad. Osim toga, on ukazuje na nemoć američke borbene avijacije koja bi mogla zaustaviti teroriste.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Ankari - Sputnik Srbija
Erdogan večeras sa „uvaženim Putinom“ o Alepu

„Istina je da je veći deo terorista stigao iz Rake i Dejr el Zora ili uz direktnu podršku Amerikanaca ili u najboljem slučaju sa znanjem Amerikanaca koji su žmurili na to i omogućili Turskoj i Saudijskoj Arabiji i Kataru da završe tu misiju kroz podršku i sponzorisanje DAEŠ-a. To se danas dešava u Palmiri“, naglasio je sirijski predsednik.

Ranije je saopšteno da su ekstremisti koji su napali Palmiru stigli iz Mosula. Između ostalog, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Mosul nisu potpuno opkolili i da postoji koridor kojim su teroristi sa oružjem izašli iz grada i krenuli prema Palmiri.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala