Šef turske diplomatije: Problemi s Rusijom su stvar prošlosti

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaPremijer Turske Mevlut Čavušoglu
Premijer Turske Mevlut Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska su na dobrom putu, ne smemo da se zaustavimo jer smo izgubili celu godinu, kaže za Sputnjik ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, komentarišući nedavnu posetu turskog premijera Binalija Jildirima Rusiji.
Ruski rubalj - Sputnik Srbija
Zašto Turska hoće rusku rublju

„Ostavljamo u prošlosti probleme sa Rusijom. Od juna ove godine Moskva i Ankara dosledno jačaju bilateralni dijalog. Prošle nedelje sam u Alanji primio svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova. Mogu da kažem da je poseta bila veoma produktivna i da smo razgovarali o konkretnim pitanjima, na primer o normalizaciji odnosa i situaciji u Siriji. Na taj način je stvoren dobar temelj za posetu predsednika Erdogana Rusiji, što je planirano za početak 2017. godine“, rekao je Čavušoglu.

Prema rečima Čavušoglua, normalizacija bilateralnih odnosa je pre svega važna za ekonomski sektor.

„Molimo rusku stranu i očekujemo od nje da će Rusija ponovo uspostaviti bezvizni režim i da će ukinuti restrikcije u određenim branšama. Moskva radi na tome i siguran sam da će posle posete turskog premijera Rusiji biti  postignut napredak po tom pitanju.“

Šef turske diplomatije je podsetio da je još pre posete premijera Jildirima Rusiji, Ankara ratifikovala sporazum o izgradnji gasovoda „Turski tok“ i  da očekuje da će to uskoro učiniti i Moskva.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Turske Binali Jildirim pre početka sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Medvedev: Rusija i Turska imaju mogućnost za jačanje saradnje

„Naravno da je bilo reči o izgradnju nuklearke ’Akuju‘. Naš premijer je ponovo istakao da Turska računa da će do 2023. godine dobiti električnu energiju proizvedenu u ovoj elektrani.“

Čavušoglu je posebno podvukao da je turskog premijera u Rusiji primio predsednik Vladimir Putin, što je dokaz da ruski lider pridaje poseban značaj odnosima sa Ankarom.

„Rusija i Turska su na dobrom putu, ne smemo da se zaustavimo jer smo izgubili celu godinu, ima mnogo toga da se uradi“, zaključio je šef turske diplomatije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala