Parlament Moldavije odobrio otvaranje kancelarije NATO-a

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaŽena umotana u zastavu Moldavije
Žena umotana u zastavu Moldavije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Parlament Moldavije u petak je ratifikovao sporazum o otvaranju biroa za vezu NATO-a u Kišinjevu, koji su ranije u Briselu potpisali moldavski premijer Pavel Filip i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
Navijači na meču Frnacuska - Island u Rejkjaviku - Sputnik Srbija
Izbori u svetu: Drž‘ se Putina i pobedićeš

Za dokument je glasalo 59 moldavskih poslanika. Protiv su se izjasnili pripadnici opozicije — socijalisti i komunisti. 

U nacrtu zakona se objašnjava da će „biro za vezu NATO-a podržavati i širiti učešće Moldavije u svim programima saradnje sa Alijansom“. 

„Moldavija je zainteresovana za nastavak političkog dijaloga i praktične saradnje sa NATO-om u mnogim sferama. To se tiče reformisanja sektora bezbednosti i odbrane Moldavije, suprotstavljanja novim pretnjama bezbednosti, uključujući sajber bezbednost, reformisanja i modernizacije oružanih snaga“, navedeno je u tekstu dokumenta. 

Moskva - Sputnik Srbija
Okreću li se Bugarska i Moldavija Rusiji

Poslanik socijalista Vlad Batrinča postavio je pitanje ne protivreči li „stvaranje infrastrukture NATO-a, kako je to predviđeno u tom sporazumu“ neutralnom statusu Moldavije. On je takođe skrenuo pažnju na protivrečno delovanje poslanika koji su proletos potpisali dokument prema kojem je Moldavija neutralna država. 

„Nije potrebno obmanjivati građane da je NATO diplomatski blok. NATO je vojno-politički blok“, naveo je Batrinča.

Ministar pravde Moldavije Vladimir Čebotar izjavio je, predstavljajući nacrt zakona, da sporazum nema vojni karakter, već da je isključivo civilni.

Ranije je novoizabrani predsednik Moldavije Igor Dodon takođe kritikovao sporazum o otvaranju kancelarije NATO-a u Kišinjevu, navodeći da „namerava da se suprotstavi bilo kakvim pokušajima uvlačenja Republike u vojne blokove“. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala