Dodik: Bakirov otac glavni urednik Islamske države (video)

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Imam pozitivno mišljenje i o premijeru Vučiću i o predsedniku Nikoliću, a Srbija će odlučiti ko će biti kandidat na predsedničkim izborima, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U intervjuu za Sputnjik posle susreta sa premijerom Vučićem, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je govorio i o planovima o obeležavanju Dana Srpske, Ustavnom sudu BiH, ali i o predlogu predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića o trojnom sastanku predstavnika BiH, Srbije i Hrvatske.

Dodik se prvo osvrnuo na sastanak sa premijerom Vučićem. Na molbu da prokomentariše medijske spekulacije da on — ali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji uskoro stiže u Srbiju —  dolaze da izvrše pritisak na Vučića da podrži Nikolićevu kandidaturu za sledeće izbore, Dodik je rekao da ne bi komentarisao razne špekulacije koje se kreiraju.

„Mi cenimo da je naš odnos sa vlastima Srbije dobar, i sa predsednikom Vlade Vučićem i sa predsednikom Nikolićem, ali Srbija će odlučiti ko će biti kandidat“, rekao je Dodik za Sputnjik.

On kaže da sa Vučićem nije razgovarao o toj temi niti ima nameru da se bavi tim pitanjem, ali da će uvek reći mišljenje o ljudima s kojima sarađujem.

„Imam pozitivno mišljenje i o Vučiću i o Nikoliću“, rekao je predsednik Srpske i dodao da nema favorite.

„Meni je važno da se Srbija kreće ka dobrom cilju, a to je stabilna i razvijena Srbija“, naglasio je Dodik.

Islamska država sprovodi Alijinu deklaraciju

Na pitanje gde je Republika Srpska sada i da li se ozbiljno sprema da obeleži svoj dan 9. januara, imajući u vidu probleme koji su usledili posle referenduma, Dodik je rekao:

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Srpska će podržati kandidata SNS-a

„Republika Srpska je tamo gde je i bila, u suštini dodatno svesna sebe, dodatno svesna špekulanata, loših namera koje su godinama koncentrisane u Sarajevu prema RS i u delu međunarodnog faktora, koji je tamo nudeći neke daleke ciljeve i povlastice pokušavao da nam uzme ono što je nama važno. Tako i ovo pitanje. Nemoguće je očekivati da Srbi prihvate da im Bakir Izetbegović ukine njihov datum stvaranja, bez obzira što on to pakuje u različite priče. A i ta priča je potpuno iskrivljena jer dva Bošnjaka koji su bili potpredsednici Bakirove partije, a sada su članovi Ustavnog suda, i tri stranca donose odluku u ime devet sudija i kreiraju šta mi treba da uradimo i onda deo te bulumente i svetskih hohštaplera gura priču o tome da se to mora poštovati, bez obzira što znamo šta se prethodno dešavalo. Mi kažemo, u redu, neka postoji Ustavni sud, ali kako je moguće da postoji 20 godina, a da nema zakona o Ustavnom sudu. Svi znamo da je Ustav ključni i najviši akt, ali da bi se uvela institucija u život mora da postoji zakon o toj instituciji“, rekao je Dodik.

On dodaje da Srpska pokušava da predloži zakon o Ustavnom sudu, ali da je problem što se kreiraju odluke suda putem Pravilnika o kojem odlučuju same sudije. Oni, kaže, sve više usložnjavaju odnose u BiH.

„Stranci su zakuvali u bivšoj Jugoslaviji, rasturili sve, zakuvavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se tamo vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu sa Bakirom Izetbegovićem“, upozorio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Tomislav Nikolić zaslužuje još jedan mandat

Zato je, kaže, Bakira Izetbegovića toliko uvredilo kad je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila to pitanje. Podsetio je da je i tokom ratova devedesetih godina prošlog veka preko hrvatske teritorije stiglo 4.000 mudžahedina u BiH, a da se opet koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu se radi.

„A Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik Islamske države, koja sada egzistira na Bliskom istoku, njegov otac, jer je on napisao Islamsku deklaraciju. Kada pročitate Islamsku deklaraciju Alije Izetbegović videćete da ono što je primenjivala u praksi Islamska država u Siriji i Iraku to je to — šerijat — i nema oprosta nikom ko nije sa njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsedništva i kao član Predsedništva rekao je: ’Ja nastavljam putem svog oca‘. To su priče koje mi ne možemo ni sekundu da izbacimo iz posmatranja“, rekao je Dodik.

Upitan kako vidi predlog Ivanića o trojnom sastanku predsednika Srbije, Hrvatske i BiH I može li to rešiti problem, Dodik je naveo:

„Problem mogu rešiti predsednica Hrvatske i vlasti Srbije, a Predsedništvo BiH ionako ničemu ne služi. Oni nemaju nikakvih ingerencija, to je na nivou debatnog kluba koji stranci pokušavaju da održe u životu. Stvarni život je u entitetima, što se tiče bezbednosti. Pokušaj da se na nivou BiH napravi integracija bezbednosnog sektora završila je na nekoj priči o Ministarstvu bezbednosti za koje su stranci verovali da će preuzeti neke funkcije. A u suštini Ministarstvo bezbednosti je puko mesto koordinacije“, uveren je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Bakire — Srbine

Osvrćući se na sve veće antisrpsko raspoloženje u Hrvatskoj, na „srpske čokoladice“ koje je predsednica Hrvatske delila deci dubrovačkog vrtića, kao i sve češće pominjanje Rusije u negativnom kontekstu, Dodik kaže da se „jedan građen mentalitet inferiornosti, koji je uvek težio da se izvuče iz te pozicije i da postane važan faktor, manifestuje na različite načine“.

„Bez želje da bilo koga uvredim, neprihvatljivo je da se na taj način odnose. Šta je Srbija trebalo da uradi? Da sad izbaci sve lance, supermarkete i ostale hrvatske firme iz Srbije?! Kakav je to odnos?! Ja ne mogu da verujem. Ali Srbi su takvi i ja volim što pripadam tom narodu. Oni su tolerantni, oni to ne bi ni primetili da Hrvati nisu primetili da su to srpske čokolade“, istakao je on.

On je podsetio i da u Republici Srpskoj ima „Konzum“, kao i ostali lanci prodavnica.

„Šta bi to sad trebalo da znači, da kažemo — goni to sve hrvatsko odavde? Neverovatno. Ako ne može jedna čokoladica da bude, kako ovde mogu sistemi da se uspostave? To je neprihvatljivo i neverovatno“, naglasio je on.

Sankt Peterburg šansa za Srpsku

Govoreći o boravku u Sankt Peterburgu i njegovim planovima da tamo otvori trgovinsko predstavništvo, Dodik kaže da je sa gubernatorom dogovoreno da se što pre krene potraga za adekvatnim smeštajem.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Zapad ne trpi istinu

„Naša saradnja se pojačava i u tom pogledu Sankt Peterburg na neki način reaguje na to što je Republika Srpska malo brža od drugih. Naravno da smo zainteresovani za saradnju sa čitavom Rusijom, ali Sankt Peterburg je jedna dobra destinacija u kojoj želimo da prezentujemo naše mogućnosti, a i da sa njihovim kompanijama radimo na mnogim drugim projektima“, kaže on.

Na pitanje šta su to najveće mogućnosti RS koje bi prepoznali u Peterburgu, Dodik da je rekao da je stvar u međusobnom odnosu u kojem narod RS voli Rusiju i to ne krije.

„Svi naši poslovi se baziraju na obostranim interesima i niko tu ništa nije radio iz nekog altruizma, i nema altruizma u velikim pitanjima. Drugo je humanitarni aspekt“, ističe on i dodaje da su mogućnosti brojne, naglašavajući one koje se tiču saradnje u energetskom sektoru.

„Poznata je stvar da su dve elektrane rađene na osnovu opreme iz Sovjetskog Saveza i da sad te elektrane ulaze u fazu rekonstrukcije. Logično je da ta oprema neće biti izbačena već da će biti rekonstruisana sa novim dimenzijama. U Sankt Peterburgu postoji firma koja se bavi proizvodnjom turbina. Jedan od razgovara koje sam imao je upravo sa tim firmama“, pojašnjava Dodik.

Predsednik RS kaže da je Sankt Peterburg zainteresovan i za plasmane određene opreme iz oblasti zdravstva, a da je Banjaluka pak zainteresovana za plasmane poljoprivrednih proizvoda, voća, povrća.

„Ako je saradnja na bazi obostrane volje i želje da se to uradi, onda nije važno ko je veliki, a ko je mali i nema malog i velikog posla. Uvek svi poslovi dobro dođu“, zaključuje on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala