Plenković: Natpis „Za dom spremni“ u Jasenovcu — delikatno

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik HDZ-a Andrej Plenković
Predsednik HDZ-a Andrej Plenković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio da je delikatno što je Udruženje dobrovoljaca HOS-a baš u Jasenovcu postavilo spomenik svojim poginulim pripadnicima sa natpisom „Za dom spremni“, prenosi „Hina“.
Ustaške uniforme u Zadru - Sputnik Srbija
Ko s ustašama tikve sadi...

„Delikatno je da je takav spomenik podignut baš u Jasenovcu. To je grb udruženja koje je dobilo dozvolu za rad u Zagrebu i uz dozvolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vreme vladavine SDP-a“, rekao je Plenković nakon sednice Predsedništva i Nacionalnoga veća HDZ-a.

Prema njegovim rečima, postavljanje tog spomenika pokazuje da Hrvatska nije na odgovarajući način postavila zakonski okvir i sudsku praksu kada se radi o totalitarnim društvima i najavio da će pokrenuti institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulisala to pitanje.

„Želim jasno i čvrsto da odbacim sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Reč je o određenim pojavama koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovac, ali i prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku“, istakao je Plenković.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala