Medvedev: „Turski tok“ će biti koristan za Evropu

© Sputnik / Aleksandr Astafjev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Turske Binali Jildirim
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Turske Binali Jildirim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pregovori o nastavku izgradnje „Turskog toka“ na teritoriji EU su pred nama, ali takva odluka će biti korisna za Evropu — nova trasa će dopuniti postojeće gasovode i osiguraće evropske potrošače od postojećih rizika, izjavio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.
Premijer Rusije Dmitrij Medvedev i premijer Turske Binali Jildirim pre početka sastanka u Moskvi - Sputnik Srbija
Medvedev: Rusija i Turska imaju mogućnost za jačanje saradnje

Na konferenciji za štampu na kraju rusko-turskih pregovora Medvedev je naglasio da je Turska već ratifikovala međuvladin sporazum o projektu gasovoda „Turski tok“, dok će Rusija to uskoro uraditi.

„Očigledno da će posao nakon toga ići po planu. Između ostalog, imam u vidu razmatranje svih pitanja vezanih za nastavak izgradnje „Turskog toka“ u Evropi. Zato što će se, kao što znate, sam projekat sastojati od četiri kraka“, rekao je ruski premijer.

On je podsetio da drugi krak „Turskog toka“ predviđen za isporuke gasa za potrebe Evrope.

„Pregovori o tome gde će biti organizovan čvor za primopredaju i na koji način će sve to biti urađeno — još uvek su pred nama“, naglasio je Medvedev.

Premijer Turske Binali Jildirim - Sputnik Srbija
Jildirim: Nuklearna elektrana Akuju je strateški prioritet za Tursku

„Siguran sam da će takva odluka biti korisna za Evropu, omogućiće diverzifikaciju trasa. Međutim on istovremeno neće biti konkurencija drugim gasovodima. Svaki će imati svoje mesto. Sam ’Turski tok‘ treba da dopuni na evropsko tržište postojeće mogućnosti za isporuke koje već postoje. Međutim, u isto vreme on će osigurati evropske potrošače od postojećih rizika“, izjavio je ruski premijer.    

Izgradnja morskog dela gasovodsa „Turski tok“ počeće u drugoj polovini 2017. godine, dok će oba kraka početi sa radom krajem 2019. Godine, rekao je novinarima šef „Gasproma“ Aleksej Miler.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala