Seul: Stotine hiljada demonstranata traži smenu predsednice (video)

© AFP 2023 / JUNG Yeon-JeProtesti u Seulu
Protesti u Seulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Stotine hiljada demonstranata okupilo se na ulicama Seula, šestu nedelju za redom, zahtevajući ostavku predsednice Južne Koreje Park Guen Hje zbog umešanosti u korupcijski skandal.

Kako prenosi AFP, protest je organizovan nekoliko sati nakon što su opozicione stranke u toj zemlji predale zahtev za smenu južnokorejske predsednice, o kojem će poslanici glasati sledećeg petka, jer demonstranti zahtevaju da ona odmah ode sa te funkcije.

Zahtev za smenu predsednice potpisala je 171 osoba, a kako bi on bio usvojen potrebna je dvotrećinska većina u Parlamentu, što znači da taj zahtev treba da podrže i poslanici vladajuće stranke predsednice Južne Koreje.

Predsednica Južne Koreje Park Geun Hje tražila je 29. novembra od Parlamenta te zemlje da pronađe način da ona ode sa vlasti zbog umešanosti u korupcioni skandal i odluči kada bi to trebalo da se dogodi.

Protest protiv vlasti u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Seul: Desetine hiljada ljudi traži ostavku predsednice (video)

Ona je tada dodala da će sići sa vlasti u skladu sa zakonom kada se pronađe način da se promeni administracija na miran način i da se smanji mogućnost političkih nemira i vakuuma posle razgovora vladajućih i opozicionih stranaka.

Južnokorejska Demokratska partija odbila je ponudu predsednice nazvavši je zaverom kako bi se izbeglo da ona bude podvrgnuta proveri poverenja, prenela je novinska agencija „Jonhap“.

Park Geun Hje se zbog korupcionog skandala izvinila dva puta, ali je do sada odbijala pozive javnosti da podnese ostavku.

U središtu skandala našla se Coi Su Sil, prijateljica i saradnica predsednice Park Geun Hje, koja je uhapšena zbog prevare i zloupotrebe službenog položaja.

Ona je optužena da je uticala na Park Geun Hje kako bi industrijske kompanije navela da ulažu u sumnjive fondove, a taj novac je potom koristila za lične potrebe.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala