Erdogan predložio Putinu trgovanje u nacionalnim valutama

© AFP 2023 / ERIC FEFERBERGVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ankara je predložila Moskvi da dve zemlje u sferi trgovine pređu na obračunavanje u nacionalnim valutama, izjavio je u subotu predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tokom poslednjih mesec dana turska lira je oslabila prema američkom dolaru više od 11 odsto. U petak je kurs lire prema dolaru pao na istorijski minimum, dostigavši 3,54 lire za dolar.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin i Erdogan imali „široku razmenu mišljenja“

„Predložio sam predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sledeće: prevedimo našu trgovinu na lokalne valute. Za sve što kupujem od vas plaćaću vam u rubljama, za sve što vi kupujete od mene plaćaćete u turskim lirama“, rekao je Erdogan nastupajući na ceremoniji otvaranja tržnog centra u Istanbulu.

On je dodao da je prelazak na trgovinu u nacionalnim valutama Turska predložila i Kini i Iranu, koji su taj predlog prihvatili. „Mi smo dali odgovarajuće uputstvo našim centralnim bankama, potrudićemo se da prevedemo (spoljnotrgovinske) odnose na ovaj put“, izjavio je Erdogan.

Predsednik je ponovo pozvao turske građane da menjaju svoje devizne rezerve za zlato ili turske lire jer su devize „kamen oko vrata“.

„Zbog čega bismo morali da pretvaramo svoju ušteđevinu u sredstvo za pritisak? Oni koji drže inostranu valutu u slamarici treba da je konvertuju u lire ili u zlato. To će biti odgovor onima koji pokušavaju da izvrše pritisak na Tursku. Ne brinite, nećete biti na gubitku“, dodao je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala