Milačić: Borba za slobodnu Crnu Goru vas vodi u zatvor (video)

© Sputnik / Radoje PantovićMarko Milačić
Marko Milačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Crnoj Gori se jedan Sinđelić, kriminalac, pušta maltene na slobodu i promoviše za svedoka saradnika, a ja kao građanski aktivista i borac za bolju Crnu Goru idem u zatvor. Dakle, to je Crna Gora Mila Đukanovića — to je Crna Gora 2016. godine, kaže Marko Milačić za Sputnjik.

Novinar i aktivista Marko Milačić kažnjen je zatvorom u trajanju od 16 dana i tako mu je zamijenjena novčana kazna od 400 evra. Sud za prekršaje u Podgorici je u rešenju naveo da Milačić nije platio kaznu i da se nije mogao da je naplati prinudnim putem, pa je zamijenjena kaznom zatvora.

Marko Milačić - Sputnik Srbija
Milačić osuđen na 16 dana zatvora

„Riječ je u suštini o jednoj sramnoj presudi kojom se očigledno šalje poruka ne samo meni kao organizatoru tog mirnog okupljanja i mirnog protesta od prije nekoliko godina zbog krađe na predsjedničkim izborima, već se više šalje poruka svima onima koji bi mogli da šire taj slični ili isti virus otpora, pobune, bunta. I ta poruka glasi — ukoliko to radite, ukoliko se borite za slobodnu Crnu Goru, možete da završite u zatvoru“, ističe za Sputnjik Marko Milačić, građanski aktivista, novinar i jedan od čelnika Demokratskog fronta.

I sve to se dešava u trenutku kada u Crnoj Gori „imamo duboko kriminalizovanu vlast i u trenutku kada se u Crnoj Gori kriminalci nalaze na slobodi i, maltene, vode ovu zemlju, a režim jedino želi da kritičare takvog stanja pošalje u zatvor“.

Crnogorski udžbenik istorije za osmi razred osnovne škole - Sputnik Srbija
Milačić Đukanoviću: Uči bar iz udžbenika koje sam i štampaš

To je, prema Milačićevim riječima, vrlo interesantno imajući u vidu da se ovih dana, i poslednjih mjeseci, bukvalno žele kriminalizovati svi koji ne misle kao režim, i „ne samo kriminalizovati, već i prikazati kao teroristi“.

„Očigledno Đukanovićeva vlast i Đukanović ulaze u terminalnu fazu, u kojoj želi, kao klasični diktatori, da sve kritičare režima strpa u zatvor. Da strpa tamo gdje je mjesto ustvari njemu i njegovima, i u suštini, ovo je jedan mini projekat okretanja stvarnosti naopačke, okretanje svijesti naglavačke, dakle, promovisanje jedne antilogike u kojoj kritičari režima i borci za slobodnu Crnu Goru treba da budu u zatvoru“, tvrdi Milačić.

Na drugoj strani, oni koji su kriminalizovali Crnu Goru i „koji vode mafiju u ovoj zemlji“ treba da budu na slobodi, što je po Milačiću „u suštini poruka ove presude“.

„Ali ja mislim i želim da poručim u moje ime, a mislim da mogu to kazati i u ime većine građana Crne Gore, da im to neće proći i da će prije svega oni završiti vrlo brzo u zatvoru i da je to njihova buduća kuća. Ja mogu i mogao sam ovih prethodnih godina da platim ovu prekršajnu kaznu zbog tog nekog skupa od prije nekoliko godina. Ali sam tada kazao i isto sada mislim — ja je nikada neću platiti po cijenu života, jer to nije presuda samo meni, nego je to presuda svim tim, a bilo ih je više od stotinu, mirnim demonstrantima. I još više kao što sam kazao, to je presuda svim ljudima koji slobodno misle u ovoj zemlji i zato ja tu kaznu neću, niti mogu iz etičkih razloga da platim“, poručio je on.

Pokret za neutralnost Crne Gore - Sputnik Srbija
Milačić: Đukanović ujedinio organizovani kriminal i NATO kampanju

Na koncu, naš sagovornik se takođe dotakao i samog ambijenta, kao i tajminga uručenja rešenja o zatvorskoj kazni.

„Još konkretnije, mogu i to da kažem, vidimo da se u Crnoj Gori jedan Sinđelić, kriminalac, pušta maltene na slobodu i promoviše za svedoka saradnika, a ja treba kao građanski aktivista i borac za bolju Crnu Goru da idem u zatvor. Dakle, to je Crna Gora Mila Đukanovića — to je Crna Gora 2016. godine“, zaključuje Milačić za Sputnjik.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala