Za otopljavanje odnosa Rusije i SAD neophodan amin vojnog establišmenta

© Foto : PixabayPartnerstvo - ilustracija
Partnerstvo - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su svetski mediji nedavni razgovor ruskog predsednika Vladimira Putina i novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa protumačili kao novu eru u rusko-američkim odnosima, stručnjaci su skeptični jer lični odnosi lidera uticajnih zemalja nisu dovoljni da se zaobiđu ostale državne strukture, počev od obaveštajnih službi pa sve do vojne elite.

Stručnjak za rusko-američke odnose Viktor Olevič za Sputnjik kaže da je u istoriji rusko-američkih odnosa bilo takvih primera, počev od Bila Klintona i Borisa Jeljcina, koji su bili u dobrim odnosima što je stvaralo atmosferu „otopljavanja“, međutim kasnije se ispostavilo da dve zemlje imaju različite interese i stavove kada je reč o geopolitici, ekonomiji i drugim pitanjima.

Evropska komisija u Briselu - Sputnik Srbija
Telefonski razgovor Putina i Trampa izazvao paniku u Briselu

„Setimo se 1999. godine, kada su Amerikanci počeli da bombarduju Jugoslaviju. Rusija se tada brecnula, iako je to bilo još u Jeljcinova doba. Džordž Buš Mlađi je na početku mandata rekao da je zašao u Putinovu dušu i da je zadovoljan time što je video. Ali nekoliko godina kasnije SAD su oštro kritikovale Moskvu posle napada Gruzije na Južnu Osetiju“, ističe on.

Što se tiče Trampa i Putina, objašnjava Olevič, između predsednika očigledno postoji uzajamna iskrena želja za poboljšanjem bilateralnih odnosa. Kako kaže, i Putin i Tramp smatraju da je to neophodno uraditi što pre, međutim za to ipak postoji veliki broj prepreka.

„Kao prvo, Tramp bi mogao da se nađe u raljama Republikanske stranke, čiji je član, jer stranačko rukovodstvo želi da ključne funkcije u SAD dobiju oni koji podražavaju stav vojne elite, a ne Donalda Trampa. Mnogo toga zavisi od njegovog budućeg tima, jer čak i ako Tramp zaista želi da poboljša odnose sa Moskvom, to ne mora da znači da će svi budući ministri deliti njegovo mišljenje“, dodaje Olevič.

Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija
Neizvestan sastanak Putina i Trampa

Sagovornik Sputnjika je naveo i primer dogovora koji su pre nekoliko meseci postigli šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri, čiji je cilj bio korak ka rešavanju sirijske krize, međutim samo nekoliko dana kasnije, zahvaljujući „naporima“ Pentagona i američkih tajnih službi, taj sporazum je propao, a Amerika je napala sirijsku vojsku.

Podsećamo, Putin i Tramp su sinoć razgovarali telefonom, a novoizabrani američki predsednik se tom prilikom založio za jačanje međudržavnih odnosa, kao i bližu saradnju po mnogim međunarodnim pitanjima.

Svetski mediji su taj telefonski razgovor, koji je imao pomirljivi karakter, ocenili kao dokaz da je Rusija konačno izašla iz senke i zauzela vodeće mesto u međunarodnoj političkoj areni.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala