Ne smemo da kvarimo odnose sa Rusijom i Kinom

© Tanjug / Zoran ŽestićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je danas u Torontu da Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, ali upozorio da na tom putu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU.
Vučić: Mnogo toga je pred nama, ali napredujemo

„Znate da želimo da idemo ka EU, ali znate i da tu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU koja su za nas prilično nepredvidiva, često se menjaju i veoma često se tiču naše najbolnije tačke, a to je Kosovo, odnosno našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, rekao je Dačić na prijemu u Konzulatu Srbije u Torontu.

Ministar spoljnih poslova je naveo da je za Srbiju bitno i da nalazi što više prijatelja u svetu, ali i da sačuva prijatelje koje sada ima.

„To znači da ne smemo na račun puta u EU da kvarimo naše odnose sa nekim našim tradicionalnim prijateljima, kao što su Rusija i Kina, jer nas one podržavaju u UN u vezi sa Kosovom“, dodao je Dačić.

On je rekao i da je za Srbiju bitno da sa Kanadom uspostavi što bolje odnose, da sklopi neke sporazume, među kojima i o vazdušnom saobraćaju, ali da „malo razgovara i o restriktivnoj politici koju Kanada ima prema srpskim građanima koji žele da putuju u Kanadu“.

„Tokom ove posete govorićemo o relaksaciji viznog režima, ali i o ekonomskoj saradnji, jer postoji veliki broj kanadskih kompanija koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji, posebno iz oblasti rudarstva i energetike“, kazao je Dačić.

On je izrazio i očekivanje da će u narednim godinama dijalog između dve zemlje biti redovan, a da je ova poseta, koja traje do 15. novembra, dobra prilika za restartovanje odnosa sa Kanadom.

Šef srpske diplomatije je naveo i da su odnosi Srbije i Kanade veoma bitni, ne samo jer je Kanada velika zemlja nego i što „veliki broj naših ljudi živi“ tamo.

Prema zvaničnim podacima, u Kanadi je 70.000 Srba, a Dačić je siguran da ih ima više „barem duplo“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala