Dačić: Tramp nam neće vratiti Kosovo

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da veruje da će nakon dolaska na vlast republikanca Donalda Trampa oslabiti pritisci na Srbiju i da će država od Vašingotna dobiti bolji tretman.

„Od Trampa ne treba očekivati čuda. Mi smo takav narod — lako poletimo i mislimo da će sada Amerika samo da sipa dolare Srbiji. Moram da kažem da će SAD i dalje zastupati i braniti svoje interese, kao što će i Srbija svoje“, rekao je Dačić u intervjuu za „Alo“.

Upitan da li će Tramp „vratiti Srbiji Kosovo“, Dačić je odgovorio da su to bezvezne priče.

„Kosovo je naše, srpsko. Mi ne treba da gledamo ko će nam šta pokloniti ili vratiti, već da se svakog dana borimo za naše ljude na Kosovu i da sačuvamo to naše srce, a Kosovo jeste u Srbiji. To ova vlada radi“, rekao je Dačić.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Srbija i SAD će sada biti saveznici

On je kazao i da je Tramp njegov prijatelj i da je sarađivao sa mnogo ljudi iz njegovog kabineta.

„Vidim da će i premijerov prijatelj (Rudolf) Đulijani zauzeti važno mesto u njegovoj administraciji, tako da mi sve to uliva nadu u bolje odnose s Amerikom“, rekao je Dačić.

Srpski ministar spoljnih poslova je naveo i da nije siguran da će SAD „baš toliko“ olabaviti svoje zahteve prema Rusiji, ali da očekuje njihovu bolju saradnju.

„Ono što je jasno je da EU od Srbije traži da usaglasi svoju spoljnu politiku sa Briselom. Mi, sa druge strane, ne možemo da dozvolimo sebi taj luksuz da Rusiji uvedemo sankcije, na to nas obavezuje podrška Moskve u ključnim pitanjima koju imamo otkako je na čelu Vladimir Putin“, kazao je Dačić.

Na pitanje da li je nekim izjavama ugrozio evropski put Srbije, Dačić je odgovorio da su to gluposti.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina: Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Ne smemo da kvarimo odnose sa Rusijom i Kinom

„Ja sam dobio ključeve EU, Srbiji sam otvorio glavna vrata i niko nema pravo da me optužuje da sam evroskeptik“, naveo je Dačić.

O predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji, Dačić je rekao da će pobediti onaj koga građani podrže, da je njegova Socijalistička partija Srbije uvek imala svog kandidata i da ga neće imati samo ukoliko vladajuća koalicija postigne dogovor o zajedničkom kandidatu.

Dačić je dodao i da će glasati da predsednik Srbije ponovo bude Tomislav Nikolić samo ako on bude taj zajednički kandidat.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala