Prema statističkim podacima, Rusija je ove godine zaradila više od izvoza žitarica nego od izvoza oružja.
Interesantno je da se u državni fond žitarica ove godine slilo 1,2 miliona tona pirinča. U kontekstu ukupnog roda žitarica od 120 miliona tona, ta prethodna cifra deluje pomalo nebitno. Ali, taj broj trebalo bi ponovo razmotriti imajući u vidu klimatske uslove u Rusiji, koji za uzgoj pirinča nisu baš najpovoljniji. Zato 1,2 miliona tona ruskog pirinča zapravo predstavlja istorijski rekord. Taj pokazatelj govori da je Rusija sebi obezbedila „drugi hleb“.
„Uspesi ruskih proizvođača pirinča nisu neočekivani“, kaže zamenik direktora Sveruskog naučno-istraživačkog konjunkturnog instituta Vitalij Francuzov.
„Beležimo brzi rast proizvodnje pirinča u južnim delovima zemlje, najpre u Krasnodarskom kraju. Za poslednjih 10 godina prinos je udvostručen. Ranije je Rusija u potpunosti uvozila pirinač, negde oko pola miliona tona godišnje. A za devet meseci ove godine obim izvoza i uvoza pirinča iznosili su 137,6, odnosno 135,5 hiljada tona, što znači da su se praktično izjednačili i time je Rusija obezbedila dovoljnu količinu pirinča za sopstvene potrebe“, ističe on.
Francuzov dodaje da to ne znači da će Rusija u potpunosti prestati da uvozi pirinač, naprotiv, Rusija će egzotične vrste i dalje uvoziti iz Indije, Pakistana, Tajlanda i Vijetnama.
Objašnjavajući „pirinačni progres“ u Rusiji, eksperti navode dva nova glavna stimulansa. Kao prvo, sredinom prošle decenije, pirinač je poskupeo na svetskom tržištu, tačnije, za poslednjih 10 godina poskupeo je za 2,5 puta. Na unutrašnjem tržištu se cena popela sa 10 do između 25 i 30 hiljada rubalja za tonu. Za poljoprivrednike je pirinač postao zanimljiva kultura, jer se sada od nje može dobro zaraditi.
Osim toga, interesovanje za uzgajanje pirinča je poraslo od trenutka kada je Ministarstvo odbrane uvelo nove norme ishrane za vojnike 2011. godine. Naime, prema novim pravilima, umesto do tada nepopularnih garnira od ječmene kaše i griza, na jelovnik su stavljeni heljda i pirinač. Te žitarice su skuplje, ali su zato ukusnije i hranljivije.