Davenport: Spreman sam da se vratim u Skupštinu

© Tanjug / OKSANA TOSKICMajkl Davenport
Majkl Davenport - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je danas da je pismom obavestio predsednicu Parlamenta Maju Gojković šta se desilo u Skupštini Srbije kada je pokušao da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i da je u pismu još naveo da je spreman da se vrati u skupštinu na njen poziv i sasluša poslanike.

„Spreman sam uvek za konkretan razgovor i razmenu mišljenja. Želimo da čujemo stavove poslanika što se tiče izveštaja. Poštujem ulogu Parlamenta u svim aspektima života, naročito što se tiče evropskih integracija“, rekao je Davenport gostujući na RTS.

Narodna skupština Republike Srbije - Sputnik Srbija
Srpsko „ne“ engleskom „yes“

Na zamerke poslanika da nije bilo prevoda dokumenta na srpski jezik i da nakon „bregzita“ nije logično da Britanac govori o napretku Srbije u pregovorima sa EU, on kaže da je svoje izlaganje spremio na srpskom jeziku, da jeste Britanac, ali da je i građanin EU.

„Britanija je još uvek članica EU sa svim pravima i obavezama. Nastavljam da obavljam posao ambasadora EU u Srbiji“, rekao je on.

On je ponovio da Parlament ima bitnu ulogu u svim procesima pristupanja Srbije EU, ne samo što se tiče usklađivanja zakonodavstva, već i nadzora nad primenom zakonodavstva.

On je podsetio da je Evropska komisija usvojila paket i strategiju za proširenje, uključujući i izveštaj o napretku svih zemalja kandidata, te da ga je zbog toga Odbor za Evropske integracije pozvao da prisustvuje sednici i predstavi izveštaj u skladu sa praksom prethodnih godina.

„Prevod na srpski jezik zahteva još nekoliko dana intenzivnog rada, odbor tradicionalno poziva ambasadora da predstavi glavne tačke iz izveštaja odmah nakon uručenja premijeru. Bio sam spreman i uvek sam spreman za ovakav razgovor na poziv predsednice Skupštine. Naravno, moraju da se uspostave uslovi za ovakav razgovor“, zaključio je Davenport.

Davenport u četvrtak nije uspeo da predstavi Izveštaj EK Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije zbog protivljenja poslanika SRS-a i pokreta Dveri.

Nadam se otvaranju Poglavlja 5 u decembru

Majkl Davenport - Sputnik Srbija
Radikali i Dveri sprečili Davenporta da predstavi izveštaj EK

Davenport se nada da će u decembru biti otvoreno Poglavlje 5 u pregovorima Srbije sa EU, koje se tiče javnih nabavki.

„Evropska komisija je dala preporuku za otvaranje Poglavlja 5, koje se tiče javnih nabavki, koje je veoma bitno u okviru efikasne borbe protiv korupcije. Sada je na zemljama-članicama da donesu odluku o tome“, rekao je Devenport.

On je dodao da se nada da će to poglavlje u pregovorima Srbije sa EU biti otvoreno u decembru, jer „mora da se ide napred“.

Govoreći o izveštaju EK o napretku Srbije u pregovorima on je rekao da je izveštaj objektivan i da su preporuke konstruktivne i precizne, te da izveštaj izražava zadovoljstvo napretkom Srbije, što je omogućilo otvaranje četiri poglavlja.

„Izveštaj pozdravlja napore Vlade u vezi sa modernizacijom javne uprave, ekonomskim reformama“, rekao je on i dodao da bi se sada trebalo usredsrediti na konkretne preporuke kao što su primena akcionih planova za poglavlja 23 i 24, o efikasnosti i nezavisnosti pravosuđa i zaštiti životne sredine, i primena preporuka nezavisnih regulatornih tela.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala