Trampov savetnik: O svetskim problemima direktno sa Putinom

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoPortreti Donalda Trampa i Vladimira Putina u jednom pabu u Moskvi
Portreti Donalda Trampa i Vladimira Putina u jednom pabu u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Diplomatski savetnik novog američkog predsednika Donalda Trampa je u izjavi za evropske medije nastojao da odagna strahovanja da će Tramp „ostaviti na cedilu“ saveznike u NATO-u i naglasio da će on direktno sa Putinom nastojati da se dogovori o rešavanju svih krupnih svetskih problema.

Valid Fares, Trampov spoljnopolitički savetnik i savetnik Kongresa SAD prevashodno za pitanja terorizma i Bliskog istoka, rekao je francuskim medijima da Tramp neće prihvatiti da Rusi pređu linije koje je postavio NATO, dodajući da je to zagarantovano, prenosi agencija Beta.

„Mnogi Evropljani su nam rekli da se boje da će biti ostavljeni na cedilu, a to se neće dogoditi“, stavio je do znanja Fares, američki univerzitetski profesor, libanskog hrišćanskog porekla.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp pozdravlja pristalice u Njujorku - Sputnik Srbija
Trampova pobeda — osveta poniženih i uvređenih

Kako je objasnio, Tramp neće biti agresivan u dogovaranju sa ruskim vođstvom, a očekuje da će isti takav stav zauzeti i Rusi.

Na pitanje da li će Tramp sa Putinom razgovarati i o Ukrajini, koja nije članica NATO-a, i da li će priznati da je Krim ruska teritorija, Fares je odgovorio da je Krim pitanje prava.

„Rusija oko toga može da ide na međunarodna nadležna tela i sudove i kaže da je Krim oduvek bio ruski, a da ga je Sovjetski Savez anektirao Ukrajini“, ukazao je Fares i napomenuo da je to vrlo složeno pitanje.

Dodao je da ne veruje da će se dogoditi da predsednik Tramp preko noći kaže Rusima da vrate Krim.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Kako je Donald postao predsednik Tramp

Prema njegovim rečima, Tramp će sklopiti sporazume, sesti za sto sa ruskim vođama i oni će razgovarati o sveukupnoj svetskoj situaciji, uključujući Krim.

„To znači kako da se dođe do pomirenja, kako da se ponovo sklopi sporazum s Ukrajinom. Tramp neće biti agresivan u angažovanju sa Rusima, ali će ujedno biti vrlo jasan da takva ne sme biti ni ruska strana“, rekao je Fares.

Naglasio je da je „Rusija hiper-nuklearna svetska sila, stalna članica SB UN, uključena u mnoge okvire i svetska zbivanja“.

Zato će se, prema njegovim rečima, predsednik Tramp sastati s Vladimirom Putinom i ruskim vođstvom i postaviti granice i okvire za dogovore i rešavanje ključnih svetskih pitanja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala