Trampovo koketiranje sa Pekingom šansa za Tokio da se okrene Rusiji

© Sputnik / Konstantin Salomatin / Uđi u bazu fotografijaZastave Japana i Rusije
Zastave Japana i Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbor Donalda Trampa predstavlja i rizik, ali i mogućnost za Tokio ako uspe da se prilagodi novoj nezavisnosti od Vašingtona, kaže za Sputnjik stručnjak za Japan Andrej Fesjun.

Izbor Donalda Trampa za predsednika SAD je doveo do velikih šokova na japanskoj berzi gde je vrednost berzanskog indeksa Nikei 225 pala za 5.36 odsto već u sredu. Međutim, indeks se ubrzo oporavio nakon postizbornog šoka, pa je već u četvrtak porastao za 6.7 odsto, a u petak za dodatnih 0.18 odsto.

Kao posledica svega je došao neočekivani rezultat — jen je porastao u odnosu na dolar više od 3 odsto u sredu, što je povećalo atraktivnost dolara za investitore koji smatraju da će ekonomska politika Donalda Trampa u osnovi biti inflatorna, što će omogućiti Federalnim rezervama SAD da povećaju kamatne stope.

U petak je dolar zabeležio rast od 3.17 odsto prema jenu, u odnosu na prethodnu sedmicu, što je dovelo do toga da japanski ministar finansija Taro Aso dâ komentar o važnosti stabilnosti tržišta.

„Izuzetak je da kurs padne za 5 jena u odnosu na dolar za samo dva dana“, rekao je Aso.

Kako je očekivanje da će Hilari Klinton biti izabrana za predsednicu SAD imalo za posledicu ekonomsku neizvesnost za Japan, Tokio se sada, takođe, suočava sa političkim implikacijama izbora Donalda Trampa.

Stene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima - Sputnik Srbija
Japan garantuje Rusiji da neće biti američkih vojnika na Kurilima

Andrej Fesjun, iz Visoke škole za ekonomiju i stručnjak za pitanja Japana, rekao je za Sputnjik da Trampov izbor predstavlja i rizik i mogućnost za japanske političare, koji redovno izvršavaju naredbe Vašingtona, a koji je sa svoje strane veoma zainteresovan za njihove poslove.

„Odnosi između Japana i SAD sa novim predsednikom će verovatno biti neizvesni. Sa jedne strane, to je dobra stvar za japanski biznis, ali sa druge strane to ne može biti ugodna situacija za japanske političare, jer oni zavise od sprovođenja zahteva iz Vašingtona“, kaže Fesjun.

Međutim, Trampova preokupacija domaćim pitanjima može dati Tokiju priliku da razvija i neguje bliže odnose sa susedima na Pacifiku, kao što je Rusija.

„Zanimljivo je da će japansko-ruski odnosi imaju više privilegovan status u tom kontekstu. Tramp verovatno neće pokušati da izvrši bilo koju vrstu ograničavajućeg uticaja na njih (Japance). U tom smislu, Trampov izbor daje Rusiji dobre šanse da produbi svoje odnose sa Japanom“, rekao je Fesjun.

Tokom predizbornog skupa u Ajovi u avgustu, Tramp je upozorio da bi SAD sa svojim saveznicima u Japanu ponovo trebalo da pregovaraju o uslovima iz ugovora o njihovoj odbrani, zahtevajući od Japanaca da potroše više na odbranu.

„Znate da imamo sporazum sa Japanom po kome, ako Japan bude napadnut, moramo da koristimo punu snagu i moć Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tramp.

„Ako mi budemo napadnuti, Japan ne mora ništa da radi. Oni mogu da sede kod kuće i gledaju ’soni‘ televizor. To je u redu?“, rekao je Tramp.

On je takođe kritikovao troškove angažovanja američkih trupa raspoređenih u Japanu, gde je stacionirano oko 50.000 američkih vojnika. Novoizabrani predsednik je rekao da ima informaciju da Japan plaća „50 odsto troškova“ američkih trupa u Japanu.

„Zašto ne plaćaju 100 odsto?“, upitao je.

U petak je japanski ministar odbrane Tomomi Inada rekao da američke trupe treba da ostanu u Japanu, ali da Tokio nije spreman da plati više od približno 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) godišnje koliko trenutno plaća za podršku trupama, što je zapravo oko 70 posto od ukupnih troškova.

Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Rusija i Japan grade dobre odnose, Putin i Abe kao samuraji

Fesjun je rekao za Sputnjik da će Japan verovatno morati da poveća svoje odbrambene sposobnosti za vreme Trampovog madnata.

„Japan zna da će morati da plati mnogo više novca radi očuvanja sopstvene bezbednosti. Međutim, to ne znači kraj prisustva američkih trupa i atomskog oružja u Japanu, pošto kineska pretnja ostaje na istom visokom nivou kao ranije. Zbog toga će sporazum o odbrani između SAD i Japana i dalje biti jednako važan kao što je bio pod prethodnom predsedničkom administracijom.“

„Naravno, Tokio će morati da troši mnogo više na odbranu, ali mislim da japanska privreda to može da izdrži“, kaže Fesjun.

Međutim, Trampova briga za američku privredu može da dovede i do bližih odnosa sa Kinom, koji bi mogli da iskomplikuju dosadašnju blisku vezu između SAD i Japana.

„Kao političar, Tramp je više fokusiran na situaciju u američkoj ekonomiji, a rezultat bi mogao da bude posvećivanje veće pažnje ekonomskim odnosima sa Kinom. Čini se čak da će on pokušati i da ih poboljša, onoliko koliko to bude korisno za SAD. Stvaranjem takvog američko-kineskog tandema, vrlo lako se može desiti da se Japan nađe napolju. Sa ekonomske tačke gledišta, ne može se isključiti da će Tokio biti gubitnik pod novom predsedničkom administracijom, dodao je Fesjun.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala