Rusija i Japan grade dobre odnose, Putin i Abe kao samuraji

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Šinzo Abe i predsednik Rusije Vladimir Putin
Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski i japanski lideri ulažu velike napore kako bi se bilateralni odnosi što brže razvijali, a u skladu sa tim simbolično su jedan drugom poklonili opremu koju koriste samuraji.

Ruski predsednik Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe sastali su se na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Vladivostoku 2. septembra.

Jedan od najdužih sastanaka u istoriji rusko-japanskih odnosa trajao je više od tri sata. Lideri su, između ostalog, govorili i o novom pristupu rešavanju teritorijalnog spora. O detaljima tog zatvorenog sastanka za Sputnjik govori portparol japanskog ministarstva inostranih poslova Jasuhisa Kavamura.

Stene na ostrvu Šikotan, ili Spanberg na Kurilima - Sputnik Srbija
Japanu je Rusija očajnički potrebna bez obzira na Kurile

Prema njegovim rečima, saradnja sa Rusijom u vezi sa međunarodnim pitanjima je neophodna, pre svega zbog situacije u Severnoj Koreji, jer Tokio doživljava lansiranje korejskih balističkih raketa sa podmornica kao novu pretnju.

Što se tiče „novog pristupa“ rešavanju pitanja Kurilskih ostrva, Kavamura je podsetio da je ova tema pokrenuta još na sastanku u Sočiju u maju ove godine. Tada je premijer Abe rekao da vidi konkretan put za napredak.

Portparol japanskog MIP-a je odbio da govori o detaljima novog pristupa.

„Ruski i japanski lideri ulažu velike napore kako bi se bilateralni odnosi što brže razvijali. Ekonomija je jedan od prioriteta. Što se tiče političkih odnosa, Japan se zalaže za rešavanje teritorijalnog spora, to jest pitanja pripadnosti četiri severna ostrva i potpisivanje mirovnog sporazuma. Od toga, između ostalog, zavisi napredak u političkim odnosima.“

Govoreći o situaciji u Siriji, Jasuhisa Kavamura istakao je da je Japan zabrinut zbog humanitarne situacije u ovoj zemlji, posebno u Alepu, i da se nada da će Rusija doprineti poboljšanju ove situacije. Osim toga, Tokio sa nada da će Rusija i druge zemlje zaustaviti krvoproliće u Siriji. Japan će i dalje pomagati u dopremanju humanitarne pomoći u Siriji, kao u o obnavljanju infrastrukture i Siriji i susednim zemljama, istakao je Kavamura.

Kurilska ostrva i istorijske granice Rusije i Japana - Sputnik Srbija
Kurilski spor — kompromisa (ne)će biti

Na pitanje kako ocenjuje lične odnose Putina i Abea, Kavamura je naveo jedan nesvakidašnji primer:

„Po završetku susreta, predsednici su razmenili poklone. Rusija je poklonila japanskom premijeru dvoručni mač, katanu, dok je Abe poklonio Rusiji samurajski oklop. Ispalo je da su strane potpuno neočekivano razmenile stvari koje su koristili japanski samuraji. To znači da su ruski i japanski lideri slični jedan drugom, i da se slažu oko pravca razvoja odnosa. Predsednik Putin se našalio da će od sada raditi u ovom oklopu. Mislim da sve to pokazuje da su pregovori održani u atmosferi prijateljstva.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala