Glas za Trampa: Protiv „finansijskog terorizma“ SAD

© REUTERS / Abdalrhman IsmailBorci Harakat Nur el Din el Zenkija iz Alepa gledaju vesti o pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD
Borci Harakat Nur el Din el Zenkija iz Alepa gledaju vesti o pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Biranjem kandidata koji se distancirao od ratne retorike Vašingtona Amerikanci su odbacili terorizam i ekstremizam, izražavajući želju da poboljšaju odnose sa drugim zemljama, smatra Fadžer Zejdan, generalni sekretar Unije sirijske snage.
Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp obraća se pristalicama u Njujorku - Sputnik Srbija
Deset glavnih predizbornih obećanja Donalda Trampa

U intervjuu za arapski „Sputnjik“ Zejdan je rekao da je Obamina administracija, u kojoj je jedno vreme bila Hilari Klinton, podržavala ekstremiste kao što su Muslimanska braća u Egiptu i DAEŠ u Iraku i Siriji.

On je izrazio nadu da će nova američka administracija uspeti da promeni ovaj politički kurs.

„Nadamo se da će nova administracija Bele kuće odbaciti finansiranje terorizma koje potiče iz SAD i nekih arapskih zemalja, da bi moglo da se postigne političko rešenje krize u Siriji u skladu sa interesima svih sukobljenih strana“, smatra Zejdan.

On je dodao da je prvo i osnovno da novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin koordiniraju akcije u Siriji, da bi se pomoglo u očuvanju suvereniteta i jedinstva Sirijske Arapske Republike, kao i da bi se ona oslobodila od oružanih grupa tokom političkog rešavanja sukoba.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp pozdravlja pristalice u Njujorku - Sputnik Srbija
Trampova pobeda — osveta poniženih i uvređenih

Zejdan kaže da će se odnosi SAD i arapskih zemalja poboljšati pod Trampovom administracijom, uprkos činjenici da je Klintonova ranije pokušala da izokrene njegovu prethodnu izjavu o zabrani ulaska potencijalnih terorista u Sjedinjene Američke Države tvrdeći da je on protiv svih muslimana.

Donald Tramp pobedio je 8. novembra na predsedničkim izborima u SAD, na kojima je bio bolji od kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton.

Obraćajući se svojim pristalicama, Tramp je u sredu obećao da će uvek stavljati interese SAD ispred sopstvenih i da će gajiti dobre odnose sa svim narodima koji su voljni da sarađuju sa SAD. On je dodao da će Vašington tražiti „zajednički interes, a ne neprijateljstvo“ i „partnerstvo, a ne sukob“.

U julu 2016. republikanski kandidat Tramp ponovio je svoj poziv Sjedinjenim Američkim Državama da obustave imigraciju iz zemalja koje imaju istoriju islamskog ekstremizma.

Portreti Donalda Trampa i Vladimira Putina u jednom pabu u Moskvi - Sputnik Srbija
Putin i Tramp se fenomenalno slažu u spoljnoj politici

On je prethodno pozvao na privremenu zabranu ulaska u SAD muslimanima, dok se ne utvrdi njihov identitet.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 9. novembra čestitao Trampu na pobedi na predsedničkim izborima i izrazio nadu da će zajedničkim radom rešiti krizu u bilateralnim odnosima.

„Putin je u telegramu izrazio nadu da će doći do zajedničkog rada na pomeranju rusko-američkih odnosa sa nivoa krize, kao i do rešavanja gorućih pitanja međunarodne politike i potrage za efikasnim odgovorima na globalne bezbednosne izazove“, saopštio je Kremlj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala