Veteran Drugog svetskog rata „teleportovan“ u grad koji je oslobodio (video)

© Foto : YouTube/ Twine „Tvajn“ - Veteran Drugog svetskog rata koristi uređaj za virtuelnu realnost (Dan sećanja, 2016)
„Tvajn“ - Veteran Drugog svetskog rata koristi uređaj za virtuelnu realnost (Dan sećanja, 2016) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Penzioner iz Čelsija Frenk Muke postao je prvi veteran Drugog svetskog rata koji je isprobao tehnologiju virtuelne realnosti, pomoću koje je „transportovan“ u moderni grad u čijem je oslobađanju učestvovao pre 72 godine.

Frenk Muke je 91-godišnji stanovnik staračkog doma Kraljevske bolnice u Čelsiju, namenjenog bivšim članovima britanske Vojske. Veteran Dana de učestvovao je u oslobađanju Amantjera, grada u severoistočnoj Francuskoj, i sada je dobio šansu da ga ponovo vidi zahvaljujući tehnologiji virtuelne realnosti.

Veteran je stajao na gradskom trgu, upoznao meštane koji su mu zahvalili na oslobađanju njihovog grada od nacističke okupacije, slušao lokalnu decu kako pevaju, pa se čak susreo i sa gradonačelnikom Amantjera, koji ga je odlikovao ordenom tog grada. Tako je bar sve izgledalo Mukeu dok je gledao poseban video od 360 stepeni kroz uređaj za virtuelnu realnost.

Penzioneru iz Čelsija bilo je potrebno neko vreme da se oporavi od onoga što je video. Priznao je da ga je iznenadilo potpuno „uranjanje“ u video. „Fantastično! Osećaj je kao da sam bio tamo“, podelio je Muke svoje utiske. Orden koji je dobio od gradonačelnika predat mu je neposredno nakon što je pogledao snimak.

Veteran Drugog svetskog rata Kudus Latipov - Sputnik Srbija
Ruski veterani obišli avione u kojima su ratovali protiv Nemaca (video)

Ceo projekat je zamisao britanske startap kompanije „Tvajn“, tržišta namenjenog frilens kreativcima. Kompanija je pozvala svoju međunarodnu zajednicu, koja je odgovorila stvaranjem jedinstvenog iskustva pomoću virtuelne stvarnosti za Dan sećanja, koji se obeležava 11. novembra.

Frenk Muke rođen je u Londonu 1925. godine. Bio je miner u jedinicama Britanske kraljevske inžinjerije, i njegov posao je bio da postavlja i deaktivira mine i eksplozivne naprave, gradi i uništava mostove i utvrđenja, kao i da učestvuje u borbi. Muke je bio među vojnicima tokom Iskrcavanja u Normandiji, koje je poznato i kao Dan de, a on i njegove kolege mineri su pod paljbom očistili plažu kako bi se otvorio put ostatku britanskih trupa.

U nedeljama koje su usledile, Muke je bio deo združenih snaga koje su oslobodile nekoliko francuskih gradova, uključujući Amantjer, grad kog se najbolje i najradije seća. Kao deo združenih snaga, borio se u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i na kraju i u Nemačkoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala