Ruski veterani obišli avione u kojima su ratovali protiv Nemaca (video)

© Foto : Youtube/screenshotVeteran Drugog svetskog rata Kudus Latipov
Veteran Drugog svetskog rata Kudus Latipov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski piloti u penziji Kudus Latipov i Boris Sverdlovski, veterani Drugog svetskog rata, nakon 60 godina su obišli avione u kojima su ratovali protiv nacističke Nemačke. Kada su seli u pilotsku kabinu nisu mogli da obuzdaju emocije.

Latipov je upravljao jurišnim bombarderom Il-2, jednim od najznačajnijih sovjetskih borbenih aviona iz vremena Drugog svetskog rata, kojih je ukupno proizvedeno 36.163 primeraka.

„Nisam sedeo u avionu više od 60 godina… Svi su pucali na tebe, i pešadija i PVO i tenkovi… Sve je bilo u plamenu, svuda je bio samo plamen“, prisetio se on kako je to izgledalo za vreme rata.

Nakon toga Latipov je obišao savremene avione koji su se nalazili u avio-bazi. „E ovo već razumem, ovo je mašina“, rekao je on.

Sa druge strane, Sverdlovski je upravljao američkim bombarderom „daglas“ A-20, poznatijim kao „boston“, odnosno „hevok“.

„Šta da kažem, to je on. To je taj ’boston‘“, rekao je Sverdlovski čim je ugledao avion kojim je upravljao za vreme Velikog otadžbinskog rata.

Poslednji put je, prema njegovim rečima, ovaj avion video 1952. godine.

„Jednom davno kada je trebalo da sletim zaboravio sam da spustim točkove… Prizemljio sam se na trup aviona“, prisetio se on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala