Vojna parada 1941. na Crvenom trgu, Hitleru ispred nosa

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMarš povodom parade
Marš povodom parade - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na Crvenom trgu u Moskvi danas je održana „istorijska parada“ u čast prve takve parade priređene 7. novembra 1941. godine sa koje su sovjetski vojnici pre tačno 75 godina otišli pravo na front.

Ta parada, 1941. godine, održana je u čast 24. godišnjice Oktobarske revolucije, dok je trajala Bitka za Moskvu u Drugom svetskom ratu. Bila je to najkraća parada u istoriji — trajala je svega 25 minuta. U njoj je učestvovalo više od 28.000 vojnika, koji su potom otišli na prvu liniju fronta.

Godišnjicu Oktobarske revolucije Moskva je dočekivala u opsadnom stanju — nacisti su bili na svega 30 kilometara od srca prestonice — Kremlja i pripremali su se da zadaju konačan udarac, evakuacija grada je počela još 16. oktobra, a podizanje raznih utvrđenja na ulicama prestonice pokrenulo je glasine da su Staljin i Politbiro napustili grad.

Marš povodom 75 godišnjice vojne porade 1941. godine na Crvenom trgu - Sputnik Srbija
Moskva: Marš u čast 75. godišnjice vojne parade

Hitler je planirao da osvoji Moskvu pre jake zime i da tog 7. novembra organizuje na Crvenom trgu svoju paradu. Čak su vojnicima Vermahta nedaleko od Moskve podelili svečanu, paradnu uniformu, vagone su napunili sanducima najboljeg šampanjca i odštampali pozivnice za proslavu.

Nemci su već bili pripremili i granit od koga su planirali da naprave spomenik Hitleru i postave ga na Crvenom trgu.

Taj granit danas krasi zgradu glavne pošte u Moskvi.

U takvoj atmosferi, sovjetske vlasti su donele odluku da prirede događaj koji će podići borbeni duh vojnika, ali i moral celoj zemlji, i da ujedno svetu pošalju poruku da borbeni duh Rusije nije slomljen, a da se Moskva neće predati.

Svečano zasedanje Mossovjeta, koje se tradicionalno, povodom dana Oktobarske revolucije, održavalo dan uoči parade u Boljšom teatru, te godine je održano na metro stanici Majakovska, jer je Boljšoj već bio miniran.

Na sastanku, Staljin se obratio prisutnima govorom koji je emitovan na radio-stanicama širom zemlje. Glavni razlog za neuspeh u prvom periodu rata naveo je „nedostatak tenkova i delimično avijacije“.

„U tome je tajna privremenih uspeha nemačke vojske“, govorio je sovjetski lider, ističući u završnoj reči da se „poraz nemačke vojske bliži“.

Sovjetske vlasti, već sledećeg jutra, dovukle su na Crveni trg najmoćniju tehniku koju su imali i vojsku, koja je pravo sa parade otišla na front. Na tribinama Lenjinovog mauzoleja stajalo je čitavo sovjetsko rukovodstvo opovrgavajući na taj način glasine da je napustilo grad i sakrilo se negde iza Urala.

Parada je bila zakazana za 10 sati ujutru, ali je u poslednjem momentu njeno održavanje pomereno za dva sata ranije. Jak sneg koji je padao „garantovao“ je da nemački avioni neće bombardovati „na slepo“. Ali, zbog mećave i zato što su u brzini zaboravili da ih obaveste kasnili su snimatelji zvuka. Zbog toga je Staljinov govor na paradi bio snimljen bez zvuka. Kasnije su u Velikom kremaljskom dvorcu napravili dekoraciju koja je podsećala na tribinu mauzoleja, a Staljin je ponovio čitav govor. Da bi bilo autentičnije i da bi mu izlazila para iz usta zbog hladnoće, svi prozori su bili otvoreni. To je bio jedini put da je vožd morao nešto da ponovi dvaput.

Otvaranje festivala Spaska kula - 2016 - Sputnik Srbija
„Spaska kula“ u Moskvi — najveća parada na svetu (video, foto)

„Rat koji vi vodite je oslobodilački je rat pravedni. Neka vas inspirišu u tom ratu likovi naših velikih predaka — Aleksandra Nevskog, Dmitrija Donskog, Kuzme Minjina, Dmitrija Požarskog, Aleksandra Suvorova, Mihaila Kutuzova! Naša je stvar pravedna. Neprijatelj će biti pobeđen“, rekao je tada u svom govoru Vrhovni komandant Josif Staljin.

Nema sumnje da je parada održana 7. novembra 1941. godine bila prava vojna operacija. Nemci i kolaboracionisti su širili glasine da je Moskva već pala, ali je to ubrzo demantovano — Sovjeti su tog dana na mnogim delovima fronta započeli napade skrećući tako pažnju neprijatelja sa glavnog grada.

Za svaki slučaj, sa mnogih frontova su povučeni lovački avioni — oni su stajali na aerodromima spremni da, ako zatreba, polete i unište svaki avion koji bi, eventualno, krenuo ka Moskvi. Pripreme su se održavale u najvećoj tajnosti. I vojska i piloti spremali su se da obezbede paradu ne znajući za šta se spremaju. To je bila tajna čak i za učesnike parade. Njima je bilo rečeno da će u novembru Moskovljanima biti omogućeno da na Krimskom mostu vide smotru vojske koja ide na front. Komandiri su saznali za paradu tek kasno noću 6. novembra, a već u osam ujutru marširali su pored zidina Kremlja.

Nacističke zastave - Sputnik Srbija
Šta bi bilo s nama da je Hitler pobedio?

Događaje u Moskvi su pratili i akreditovani strani novinari. Tog dana u svetu nije bilo važnije novosti — svima je postalo jasno da SSSR nije pobeđen, da vlada nije pobegla, da nemačka operacija „Tajfun“ nije postigla cilj. Bio je to značajan podsticaj antifašističkim pokretima u čitavoj Evropi.

Istog dana, Ruzvelt je okarakterisao odbranu SSSR-a od vitalnog značaja za SAD. Ipak, najjači utisak parada koja je održana ispred nosa neprijatelju ostavila je na obične, sovjetske ljude.

Živih svedoka ovih događaja danas je ostalo malo, ali i danas Rusi s ponosom govore o ovim stranicama svoje istorije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala