U Rigi potpisivanje ugovora o pruzi Beograd—Budimpešta

© Tanjug / Sava RadovanovićKineski ambasador u Beogradu Li Mančang
Kineski ambasador u Beogradu Li Mančang - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineski ambasador u Srbiji Li Mančang izjavio je večeras da će u Rigi, gde će biti održan Peti samit šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, biti potpisan ugovor o izgradnji pruge Beograd—Budimpešta.

Li je precizirao da će ugovor predviđati da deonice pruge od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do granice sa Mađarskom grade Kinezi, dok će deo od Stare Pazove do Novog Sada graditi Rusi.

Panorma grada Rige, Litvanija - Sputnik Srbija
Samit u Rigi: Ugovori vredni 750 miliona evra i rešavanje pitanja RTB Bor

Ambasador Kine je na televiziji B92 naveo da vrednost radova iznosi oko 300 miliona evra, a izgradnja bi trebalo da počne sledeće godine.

Pruga Beograd—Budimpešta, ukupne dužine 340 kilometara, trebalo bi da skrati putovanje između srpske i mađarske prestonice sa osam na manje od tri sata, jer bi vozovi na toj relaciji išli brzinom od oko 200 kilometara na sat.

Li je naveo da će biti potpisan i komercijalni ugovor Srbije sa kineskim kompanijama za izgradnju deonice Surčin—Obrenovac.

Kineski ambasador kaže da će sutra u Rigi, glavnom gradu Letonije, biti potpisan i ugovor o viznoj liberalizaciji, koja će se odnositi i na građane Srbije i na građane Kine.

Viza više neće biti potrebna ni za ulazak u Srbiju niti u Kinu, važiće za sve kategorije putnika za boravak do 30 dana.

Na dvodnevnom Samitu u Rigi učestvovaće i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Samit „16+1“ je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a očekuje se da će premijer iz Rige „doneti“ rešenje za RTB Bor.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala