Samit u Rigi: Ugovori vredni 750 miliona evra i rešavanje pitanja RTB Bor

© Flickr / harmishhkPanorma grada Rige, Litvanija
Panorma grada Rige, Litvanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija Srbije putuje u Rigu, gde se tokom vikenda održava Peti samit šefova vlada zemalja centralne i istočne Evrope i Kine, poznat kao „16+1“. Očekuje se potpisivanje ugovora vrednih 750 miliona evra i rešavanje pitanja RTB Bor.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisaće ugovore za nastavak infrastrukturnih radova ugovorenih ranije.

RTB Bor - Sputnik Srbija
Dokle će javna preduzeća biti Alajbegova slama

„Radi se pre svega o nastavku radova na železničkoj mreži Beograd—Budimpešta i nastavku auto-puta obilaznica oko Beograda i puta Beograd Čačak“, rekao je za Sputnjik ministar privrede Goran Knežević.

On smatra da ono što nas očekuje i što je najvažnije jeste ulaganje kineskih investitora u privredu Republike Srbije.

„Čuli ste i od premijera da će on ponuditi kineskom premijeru pre svega fabrike iz hemijskog kompleksa, a važno je da će razgovarati i o RTB Boru, koji je praktično u UPPR-u (Privredni sud u Zaječaru usvojio je Unapred pripremljeni plan reorganizacije), ali nam je važno da nađemo strateškog partnera koji će moći da na dobar i drugačiji način upravlja tim gigantom i da oživi čitavu regiju istočne Srbije“, rekao je Knežević.

Na pitanje da li srpski gubitaši mogu da se nadaju povoljnim rešenjima posle ovog Samita, Knežević je rekao da on nije ni čarobnjak ni prognozer.

„Na nama je da uradimo sve što je do nas da to razrešimo. Mi imamo jasne želje i planove za svako od tih velikih preduzeća, postoje i radne grupe koje se njima bave na dnevnom nivou. Prema tome, imamo plan ali plan zavisi i od interesa druge strane, da bi se posao sklopio moraju obe strane da ispune bar osnovne interese“, rekao je ministar za Sputnjik.

Ekonomija - Sputnik Srbija
ENERGIJA SPUTNJIKA: Strateška srpska preduzeća — koliko još na infuziji (audio)

Namera je da se preduzeća ponude pre svega velikim investitorima. Ministar ističe da je Kina ozbiljna država i da je jedan od najvećih investitora na svetu.

„Prema tome, želimo sa njima da pokušamo to da razrešimo kao što smo na najbolji mogući način razrešili problem Železare u Smederevu“, kaže Knežević.

Podseća da je jedan od samita bio održan i u Beogradu, da je trgovinska razmena sa ovih 16 zemalja oko 60 milijardi evra što, kako ističe, govori o značaju čitavog projekta.

„Naš premijer će imati razgovor tet a tet s kineskim premijerom, koji će trajati više od sat vremena, što je dobra poruka“, navodi Knežević i dodaje da su kineski i srpski premijer imali više susreta, što govori o značaju Srbije i velikim mogućnostima koje se za nju otvaraju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala