Zvaničnik Stejt departmenta: Zamislite da se puč desio u Americi

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne dovode u pitanje članstvo Turske u NATO-u, izjavio je u petak zvanični predstavnik Stejt departmenta SAD Džon Kirbi, odgovarajući na molbu novinara da prokomentariše ograničavanje ljudskih sloboda u Turskoj.

„Mi to ne ocenjujemo kroz to što je Turska naš saveznik u NATO-u. Definitivno smo zabrinuti zbog stanja turske demokratije, ali ne povezujemo to sa članstvom Ankare u Alijansi“, rekao je Kirbi.

On je podsetio da je „Turska preživela pokušaj državnog prevrata pre svega nekoliko meseci“. „Zamislite da se tako nešto dogodilo u SAD“, rekao je Kirbi.

Eksplozija u Dijarbakiru - Sputnik Srbija
Turska: Eksplozija nakon racije, osmoro mrtvih, 100 ranjenih (video)

U noći 16. jula grupa pobunjenika u Turskoj je pokušala da izvede vojni puč. U sukobima u Ankari i Istanbulu poginulo je više od 240 ljudi, a više od 2.000 je ranjeno.

Turske vlasti su optužile opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena da je umešan u organizovanje pobune i zatražile od SAD da ga izruče. Sam Gulen je osudio pobunu i izjavio da nije umešan u nju.

Pod optužbom za umešanost u organizovanje pobune u Turskoj uhapšeno je više od 32.000 ljudi, a bez posla je ostalo više od 70.000 državnih službenika.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala