SPC: Hočevar neće uspeti da pokvari naše odnose sa Svetom stolicom

© Wikipedia / Stebunik Važno je da postoji jedan moralni autoritet, neko ko jednostavno nosi u svom srcu, u svom razumu, brigu za čitavo čovečanstvo. Logično je da su se razvijale autokefalne crkve, ali vi treba da znate da i te crkve imaju neku povezanost, inače ne bi mogle biti prave crkve, ukoliko među njima nema jedinstva
Važno je da postoji jedan moralni autoritet, neko ko jednostavno nosi u svom srcu, u svom razumu, brigu za čitavo čovečanstvo. Logično je da su se razvijale autokefalne crkve, ali vi treba da znate da i te crkve imaju neku povezanost, inače ne bi mogle biti prave crkve, ukoliko među njima nema jedinstva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sveti arhijerejski sinod SPC saopštio je danas da izjavu beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara o ličnosti vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića smatra neprimerenom i nedobronamernom, te poručio da mu neće uspeti da pokvari odnose SPC i Svete stolice, koristeći posetu pape Franje Srbiji kao „sitnu monetu“ za potkusurivanje.

U saopštenju, koje je potpisao vladika bački Irinej, navodi se da je nadbiskup Hočevar sebi dao slobodu da po svojim poznatim merilima, dovede u pitanje svetost Novog Zlatousta, poredeći ga sa kardinalom Alojzijem Stepincem, ili proglašavajući ga za srpski ekvivalent Stepincu.

Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Zašto je patrijarh Irinej pisao papi Franji

„Za razliku od arhiepiskopa kenterberijskog Justina Velblija, koji je, zajedno sa patrijarhom srpskim Irinejem, u londonskoj katedrali Svetog Pavla nedavno najsvečanije obeležio stotu godišnjicu Nikolajevog istorijskog govora, beogradski nadbiskup nije dužan da poznaje svetiteljev pastirski i duhovni rad u Ohridu, Bitolju i Žiči niti njegovu mnogostranu međucrkvenu delatnost“, navodi se u saopštenju.

Pogotovo, napominje se, ne moraju Hočevara da zanimaju njegova bogoslovsko-književna dela, među kojima postoji i Stoslov o ljubavi i doživljaj neprijatelja kao „surovog prijatelja“, za razliku od Stepinca, koji je napisao da „vizantijsko pravoslavlje“ predstavlja „prokletstvo Evrope“ i da su Hrvati i Srbi, sledstveno, dva nespojiva sveta.

„On ne mora da zna ni to da je, za razliku od Stepinca, sveti Nikolaj čitav Drugi svetski rat proveo u internaciji u Ljubostinji, Vojlovici i na kraju u zloglasnom logoru Dahau. Ne sporimo mu ni pravo da stavi pod znak pitanja smisao odluke poglavara sopstvene Crkve, pape Franje, da se obrazuje Mešovita komisija Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, koja treba da odgovorno i istinoljubivo razmotri ulogu Alojzija Stepinca pre Drugog svetskog rata, za vreme i njega“, navodi se u saopštenju.

Sveti arhijerejski sinod poručuje da, međutim, Hočevaru osporava pravo da svoje zalaganje za posetu pape Franje Srbiji zapravo koristi kao „sitnu monetu za potkusurivanje u nesvesnom — a možda i svesnom — nastojanju da pokvari odnose Srpske pravoslavne crkve sa Svetom stolicom“.

„U tom nastojanju, uvereni smo, neće uspeti“, poručili su iz SPC.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala