Montgomeri Beogradu: Svalite krivicu na kosovske Albance

© AFP 2023 / HO / US STATE DEPARTMENTVilijam Montgomeri
Vilijam Montgomeri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši američki ambasador u Beogradu Vilijam Montgomeri smatra da je do zastoja u dijalogu došlo uglavnom krivicom Prištine, a Beogradu savetuje da u ovoj situaciji ne naseda na provokacije i da ostane čvrst u želji da dijalog napreduje.

Montgomeri navodi da je dijalog „zapeo“ zbog četiri ključna faktora.

„Prvi faktor je to što Priština ne podnosi ideju Zajednice srpskih opština i nastaviće da blokira njeno formiranje", rekao je on u intervjuu Tanjugu.

Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Edita Tahiri: Kosovo nikoga ne uslovljava, papir je iz 2014.

Jedan od načina na koji Priština blokira formiranje ZSO, objašnjava Montgomeri, jeste taj da ubacuje nova pitanja, nove provokacije, kako bi skrenula pažnju sa primene Briselskih sporazuma.

„Oni se nadaju da će podstaći Srbiju da odgovori na kontraproduktivan način. Otuda inicijativa o Trepči i poslednji ’zahtevi‘ za priznanje Kosova.“

Drugi faktor je, kaže Montgomeri, to što je kosovska vlada slaba i u stanju konfuzije.

„Oni nemaju ni snage, ni hrabrosti, ni želje da preduzmu teške korake, koji su potrebni sa obe strane. Mnogo im je lakše da ponovo budu u verbalnom ratu protiv Srba“, ocenjuje bivši američki ambasador.

Prema njegovom mišljenju, treći faktor je to što kosovski „Albanci veruju da i EU i SAD imaju mnogo više simpatija prema njima“ i zato su mnogo slobodniji u tome da koče proces i da ne daju rezultate.

Na kraju, četvrti faktor je to što je EU suočena sa nizom unutrašnjih problema i zbog toga je manje sposobna da deluje snažno po pitanju dijaloga, dodao je Montgomeri.

Nekadašnji ambasador SAD i dobar poznavalac prilika u regionu smatra da Beograd treba da ignoriše očigledne provokacije, da se izdigne iznad situacije i da ostane čvrst u svojim uverenjima i želji da dijalog napreduje.

„Pobrinite se da krivica za nedostatak napretka u potpunosti padne na kosovske Albance i insistirajte da EU na to odgovori“, zaključio je Montgomeri.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala