Južna Koreja: „Ženski Raspućin“ u žiži političkog skandala

© AFP 2023 / JUNG YEON-JE Južnokorejska predsednica u žiži skandala
Južnokorejska predsednica u žiži skandala - Sputnik Srbija
Pratite nas
Južnokorejska predsednica Park Geun Hje suočava se sa pozivima da podnese ostavku zbog optužbi da je bliskoj ličnoj prijateljici dozvolila da se meša u državna pitanja, a žena u žiži tog skandala nema funkciju u vlasti, ali ima „raspućinovski“ uticaj na stavove i ubeđenja predsednice, javlja danas AFP.

Taj, na trenutke bizarni skandal, u Južnoj Koreji ozbiljno je podrio javni status predsednice Park Geun Hje i njenu sposobnost da upravlja zemljom, navodi francuska agencija.

Severnokorejski lider Kim Džong Un - Sputnik Srbija
Južna Koreja sprema specijalce za likvidaciju Kim Džong Una

„Ženski Raspućin“ je 60-godišnja Čoi Sun Sil, okružena zabrinjavajućom kvazi-verskom mistikom, kćerka pokojnog Čoi Tae Mina, monaha koji se ženio šest puta, imao nekoliko pseudonima i osnovao grupu verskog kulta „Crkva večnog života“.

Čoi Tae Min se sprijateljio sa Park Geun Hje još kada je ona bila istraumirana posle ubistva svoje majke 1974. godine, za koju je on tvrdio da mu se pojavljivala u snovima i tražila pomoć.

Park Geun Hje je uspostavila bliske odnose i sa Čoijevom ćerkom Sun Sil, sa kojom je ostala prijateljica i nakon Čoijeve smrti 1994, a bivši suprug Čo Sun Sil je bio visoki pomoćnik šefice Južne Koreje do njene pobede na predsedničkim izborima 2012. godine.

Čoi Sun Sil je zvanično pod istragom da je svoje veze sa Park Geun Hje zloupotrebila kako bi prisiljavala kompanije, kao što je „Samsung“, da uplate pozamašne donacije, kako mediji navode, dvema neprofitnim fondacijama, koje je ona osnovala, a koje koristi za svoju ličnu dobit.

Međutim, pogubnija strana tog skandala je to što Čoi Sun Sik, koja nikada nije bila ni na jednoj zvaničnoj funkciji, izgleda ima ogroman uticaj na donošenje političkih odluka južnokorejske predsednice.

Američki PVO sistem THAAD - Sputnik Srbija
Kinezi prete Americi i Južnoj Koreji „odmazdom“

Dokumenta iz ličnog kompjutera predsedničine prijateljice do kojih je došla televizija JTBC pokazuju da je Čoi uređivala neke od ključnih govora Park Geun Hje i dobijala poverljiva dokumenta, uključujući ona koja se odnose na Japan i Severnu Koreju.

Neki mediji tvrde da Čoi čak ima sopstveni krug pomoćnika koji savetuju predsednicu koga da imenuje na koju funkciju, kako da rešava politička pitanja, pa čak i o tome šta će da obuče.

Zbog toga skandala popularnost južnokorejske predsednice je pala na rekordno nizak nivo, iako se ona javno izvinila zbog toga što je „zabrinula narod“.

Park Geun Hje se odavno suočava sa kritikama zbog sklonosti da u donošenju odluka ignoriše savete stručnjaka i da se okruži lojalistima.

Poslanici, uključujući i neke u partiji predsednice, strahuju da je ona „pod činima verskog kulta“, čiji je Čoi Sun Silk neka vrsta šamana, nakon što je od oca preuzela ulogu savetnika u stilu Raspućina, dok opozicija upozorava da je reč o „zastrašujućoj teokratiji“, zaključuje francuska agencija.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala