Crna Gora: Neizvesno konačno proglašenje rezultata izbora

© AP Photo / Darko VojinovićIzbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sednici crnogorske Državne izborne komisije (DIK) ponovo je zatražena pauza, jer je predstavnik DPS-a tražio da se uklone poslanici DF-a Milan Knežević, Nebojša Medojević i Koča Pavlović, koji su ispred DIK-a.
Izborni plakati u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Crna Gora: Manjinske partije će prvo razgovarati sa dosadašnjim partnerima

Sednica Državne izborne komisije na kojoj bi trebalo da budu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori počela je u 17.00 sati, ali je neizvesno da li će rezultati biti proglašeni večeras.

Zakonski rok do kada bi DIK trebalo da utvrdi konačne rezultate izbora koji su održani 16. oktobra je ponedeljak, 31. oktobar.

Sednica je prvi put prekinuta i data pauza zbog toga što su se pojavile teškoće u imenovanju oponumoćenog predstavnika liste Demokratskog saveza Albanaca.
Ubrzo nakon nastavka sednice, oko 20 sati, pojavila se informacija da su se ispred zgrade DIK-a okupili pojedini opozicioni lideri, pa je sednica, opet prekinuta oko 21 sat.

Nakon toga, poslanici DF-a su uvažili predlog svog člana i prešli preko puta ulice kako bi se nastavila sednica.

Posmatrač DIK-a i član MANS-a Vuk Maraš kazao je ranije gostujući na televiziji „Vijesti“ da se na sednici Državne izborne komisije (DIK) večeras desilo nešto za šta nije verovao da može da ide do ove mere.

Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Crna Gora: Opozicija protiv proglašavanja konačnih rezultata

„S obzirom na to da su po zakonu sve izborne liste dale članove u DIK, odnosno opunomoćene predstavnike, da bi DIK donio bilo kakvu odluku potrebno je 15 glasova ’za‘, dakle da bi se proglasili konačni rezultati izbora treba 15 ljudi da glasa ’za‘. Međutim, kako je očigledno upitna većina koja postoji za glasanje konačnih rezultata, danas se očigledno pribeglo novom mehanizmu, pa je predstavnik jedne albanske liste podneo zahtev za povlačenje člana i zamenika člana druge albanske liste i tvrdio da je to uradio kako bi im samo učinio uslugu jer su ga zamolili da im to prenese do Podgorice“, kazao je Maraš u dnevniku televizije „Vijesti“.

On je kazao da je na sednicu DIK-a potom došao predstavnik koji je navodno opozvan, tvrdeći da se radi o falsifikatu i da oni nisu nikada nešto takvo podneli.

„Ipak, DIK nije htela to da konstatuje, već je nastavila i dalje sa tom pričom da je konstatovano povlačenje člana kako bi se broj potrebnih za odluku smanjio za jedan, kako bi to bilo 14 umesto 15. Onda je došao predstavnik te liste lično na sednicu DIK-a i tvrdio da to nikad nije podneo. U tom trenutku, iako je opozicija tražila da prosto zanemari to povlačenje člana i da se glasa za konačne rezultate, predsednik DIK-a je tražio pauzu. Maltene, situacije je zamalo došla na ivicu fizičkog konflikta između predstavnika većine i manjine. Za sada je vrlo upitno šta je većina šta manjina“, kazao je Maraš.

„Podnosilac izborne liste Demokratskog saveza Nikola Camaj tvrdi da da zahtev za opoziv nije autentičan. Zahtev je predao drugi član DIK-a Ahmet Aloši, koji tvrdi da je zahtev dobio upravo od Camaja“, saopštila je Milica Kovačević iz CDT-a.    

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala