Patrijarh Irinej: Tragedija bi bila da Srbi zaborave KiM

© Tanjug / OKSANA TOSKIC Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh Irinej poručio je danas da dok postoje Srbi, postojaće i svest o srpskom Kosovu i Metohiju, te da Kosovo iz našeg srca i duše niko ne može izbaciti.

Na promociji monografije „Zadužbine Kosova i Metohije — istorijsko, duhovno i kulturno nasleđe srpskog naroda“ na Sajmu knjiga, patrijarh je rekao da nije čudno što se Srbija danas bori da sačuva svoje Kosovo i Metohiju, jer je Srbija bez Kosova i Metohije kao čovek bez duše i srca i bez Kosova ne može da postoji.

Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija
Kosovo, stvarno i moguće: Doćerasmo li cara do duvara?

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji je početak Srbije i njen krajnji domet duhovnih vrednosti.

Govoreći o monografiji, patrijarh je rekao da se u njoj nalazi sve ono što treba da znamo o Kosovu i Metohiji i šta znače Kosovo i Metohija juče, danas i sutra.

Navodeći da je monografija pravi dokument o Kosovu i Metohiji, patrijarh je izrazio nadu da će ona biti značajna i za one koji odlučuju o Kosovu i Metohiji.

„Jedina tragedija bi bila ako Srbi zaborave Kosovo i Metohiju. Nadamo se da to nikada neće biti“, poručio je patrijarh.

On je rekao da je monografija kapitalno delo i da je Kosovo i Metohija kolevka naše istorije, kulture i duhovnosti, te da se sve što Srbija danas ima i čime može da se ponosi začelo i razvijalo na Kosovu i Metohiji.

Navodeći da su na Kosovu naše najveće svetinje, patrijarh je rekao da se sve na Kosovu i Metohiji razvijalo pod okriljem naše crkve koja je znala da pokrene i ceni duhovne vrednosti.

Patrijarh Irinej i  arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi - Sputnik Srbija
Patrijarh anglikancima: Srpsko Kosovo okupirano

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će objavljivanje ove knjige doprineti istini o našem Kosovu i Metohiji i sudbini našeg naroda.

„Srbija i srpski narod nikad neće odustati od borbe za Kosovo i Metohiju“, rekao je Đurić, navodeći da monografija svedoči čije je Kosovo i Metohija, koje je opisano kao zemlja nastala na srpskoj državnosti, istoriji i kulturi.

Đurić je rekao da Kancelarija za KiM, pomažući objavljivanje ove knjige, ostvaruje jednu od glavnih svrha svog postojanja jer poštuje, čuva i neguje svoju kulturu, duhovnost, ali i državnost.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala