Patrijarh anglikancima: Srpsko Kosovo okupirano

© Tanjug / TV HRAMPatrijarh Irinej i arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi
Patrijarh Irinej i  arhiepiskop kenterberijski Džastin Velbi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh srpski Irinej apelovao je danas u Velikoj Britaniji na poglavara Anglikanske crkve Džastina Velbija da učini nešto da se pitanje Kosova reši na pravedan način.

Patrijarh Irinej nalazi se u dvodnevnoj poseti poglavaru Anglikanske crkve u Velikoj Britaniji, arhiepiskopu kenterberijskom Džastinu Velbiju, duhovnom vođi 80 miliona anglikanaca, prenela je televizija „Hram“.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej na prijemu u ruskoj ambasadi povodom Dana pobede - Sputnik Srbija
Može da izgleda da je Kosovo izgubljeno, ali nikad nećemo na to pristati

„Srpski domovi su okupirani, srpska zemlja oteta, Srbi koji su ostali na svojoj zemlji i u svojim domovima, kada pođu na svoje njive, nikada nisu sigurni da li će se kući vratiti. Pre nekoliko godina izašli su na njivu pšenicu da žanju, tada su na njivi njih devet ubili — i nikada se nije saznalo ko je to učinio“, rekao je patrijarh Irinej anglikanskom poglavaru.

Irinej je istakao da je život Srba na Kosovu težak i nesiguran, i da se svakodnevno dešavaju zločini, ubistva i paljenja srpskih kuća, a da se nikada ne otkrije ko je to učinio.

Srpski patrijarh je podsetio da je na Kosovu i Metohiji od 1999. godine spaljeno i uništeno 137 pravoslavnih crkava i manastira, i da su monasi u srpskim svetinjama ograničeni u kretanju, skrećući pažnju i na uslove u kojima žive monasi u manastiru Visoki Dečani.

„Na Kosovu postoji manastir Dečani. Monasi su ograničeni u kretanju, ali nikada nisu imali tako brojno monaštvo kao što sada imaju. Naši manastiri su naše oaze koje čuvaju Kosovo i onaj preostali narod srpski na Kosovu i Metohiji", rekao je patrijarh srpski Irinej.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala