Maduro: OPEK i druge zemlje blizu dogovora o ceni nafte

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaNikolas Maduro
Nikolas Maduro - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je tokom sastanka s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim da su zemlje OPEK-a i one koje nisu članice ove organizacije blizu potpisivanja sporazuma o ceni nafte.

Ranije je saopšteno da je održan sastanak Alijeva i Madura u uskom sastavu. U Bakuu je Maduro održao radne sastanke sa ciljem da se postigne uzajamno razumevanje u vezi sa stabilizacijom cene nafte u svetu. U sastavu delegacije je i ministar nafte Venecuele Euholio del Pino.

„S predsednikom Azerbejdžana sam razgovarao o sporazumu zemalja koje nisu u OPEK-u. Veoma smo blizu potpisivanju sporazuma. To će biti učinjeno radi formiranja realne cene nafte“, rekao je Madurov.

Radnik na naftnom polju kompanije Bašnjeft u Baškortostanu u Rusiji - Sputnik Srbija
Rusija učestvuje na tehničkom sastanku OPEK-a 29. oktobra

OPEK je na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra usaglasio ograničavanje proizvodnje nafte na 32,5 do 33 miliona barela dnevno, ali zasad nema dogovora o konkretnim limitima za svaku od zemalja u organizaciji. 

Konačna odluka trebalo bi da bude doneta na sastanku OPEK-a 30. novembra u Beču, a organizacija se nada da će se sporazumu priključiti i drugi proizvođači nafte.

Ranije je portparolka Ministarstva energetike Azerbejdžana Zamina Alijeva izjavila da će ta zemlja prihvatiti bilo koju odluku OPEK-a u vezi s proizvodnjom nafte, a predsednik Azerbejdžana je rekao da je Baku spreman da jednostrano odustane od povećanja proizvodnje nafte, ne čekajući odluke drugih proizvođača ovog energenta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala