Tahirijeva: O „Trepči“ i imovini ne pričamo ni sa kim

© Flickr / The International InstituteEdita Tahiri
Edita Tahiri - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovonedeljna runda tehničkog dijaloga između Beograda i Prištine, koja je završena u Briselu, nije donela konkretne pomake. Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je da prištinska delegacija nije pristala na otvaranje pitanja „Trepče“. Đurić je ponovio da je Srbija uvek spremna na dijalog, ali ne i na predaju svoje imovine.

„Srpska strana je pokušala da pokrene pitanje zakona o ’Trepči‘, koji je usvojila kosovska skupština. Odbacili smo tendenciju da se govori o ovoj temi, jer o ’Trepči‘ i imovini na Kosovu ne pričamo ni sa kim“, rekla je Tahirijeva, a navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Tahirijeva je izjavila da se o imovini ne razgovara i da nikada neće biti razmatrana u dijalogu.

Medlin Olbrajt - Sputnik Srbija
Slučaj „Trepča“ — trag novca vodi do...

Istakla je da se jednostrano ne može nametnuti otvaranje tema u dijalogu, već da je za to potrebna saglasnost obe strane, tvrdeći da je to osnovni princip dijaloga u Briselu.

Tahirijeva je, prema navodima iz saopštenja, zahtevala da EU nastavi sa naporima „da se deblokira sprovođenje sporazuma telefonskog koda i nezavisnosti KOSTT-a“, dodajući da je prošlo pet godina o otvaranja razgovora o tim temama, a da sporazum nije postignut.

U delegaciji Beograda kažu da su tokom dva dana, pored najavljenih tema koje se odnose na primenu dogovora o registarskim tablicama za vozila i univerzitetskim diplomama, dotaknute i druge teme obuhvaćene dijalogom.

Navodi se da je srpska strana inicirala i insistirala na razgovoru o pitanjima imovine i formiranja Zajednice srpskih opština.

U delegaciji Beograda ističu da je predstavnicima EU izneta sva argumentacija vezana za otimanje imovine, kao i činjenica da bez sprovođenja sporazuma koji su u interesu srpske zajednice, podrška nastavku dijaloga u srpskom narodu dramatično opada.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je, nakon još jedne runde tehničkih pregovora sa Prištinom, da je Srbija uvek spremna na dijalog, ali ne i na predaju svoje imovine.

Iako ova runda dijaloga nije donela konkretne pomake, u srpskom pregovaračkom timu zaključuju da je pozitivno što je i u ovim okolnostima dijalog nastavljen.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala