Ukrajina: SSSR odgovoran za početak Drugog svetskog rata

© Sputnik / StringerUkrajinska Vrhovna Rada
Ukrajinska Vrhovna Rada - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovna Rada Ukrajine usvojila je deklaraciju o solidarnosti parlamenata Ukrajine, Poljske i Litvanije što se tiče Drugog svetskog rata, javio je u četvrtak televizijski kanal „112 Ukrajina“.
Vjačeslav Volodin i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: SSSR nije trebalo razbijati (video)

U dokumentu se odgovornost za početak Drugog svetskog rata stavlja na nacističku Nemačku i Sovjetski Savez.

„Skrećemo pažnju na činjenicu da je pakt Ribentrop-Molotov od 23. avgusta 1939. godine, zaključen između dva totalitarna režima, komunističkog u SSSR-u i nacističkog u Nemačkoj, doveo do eksplozije 1. septembra i početka Drugog svetskog rata, izazvanog nemačkom agresijom, kojoj se 17. septembra pridružio i Sovjetski Savez“, ističe se u dokumentu. 

Takođe se navodi da su „ti događaji doveli do dogovora na Jalti 1945. godine, čime je počela nova faza porobljavanja cele Istočne i Centralne Evrope, koja je trajala pola veka“.

Predsednik Parlamenta Ukrajine Andrej Parubij izjavio je da deklaraciju treba da usvoji Sejm Poljske. Kako je navela televizija, pozivajući se na Anu Gopko, šeficu Komiteta Vrhovne rade za inostrane poslove, u Litvaniji će deklaracija biti razmatrana u novom sazivu Parlamenta koji je izabran na izborima u oktobru.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala