Politika je važna, ali se od ekonomije živi

© Tanjug / Zoran ŽestićPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina:Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje na specijalnom događaju „Deset godina:Srbija, NATO, Partnerstvo za mir“ koji se održava u okviru šestog Bezbednosnog foruma. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Srbije zainteresovana za stabilnost u regionu jer kako je rekao, ako nema političke stabilnosti makar i u jednom od regiona, ceo region neće biti privlačan za investicije.

Dačić je na 16. Srpskom ekonomskom samitu istakao da je stabilnost u regionu bitna jer ukoliko je nema „onda ćemo se umesto temama o povezivanju baviti temama iz prošlosti“.

Predsednici vlada Albanije i Srbije Edi Rama i Aleksandar Vučić na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu - Sputnik Srbija
Most preko Nišave za Albaniju

„Prošlost je takva da je ne možemo izbrisati, ali ako je prošlost jedina budućnost našeg regiona, onda nećemo imati budućnosti. Zato je važno da postoji politička volja svih država u regionu da probamo da tražimo zajedničke imenitelje, pa makar oni bili i najmanji a da otvorena pitanja rešavamo dijalogom“, naglasio je on.

Dačić je zaključio da je ekonomija ono od čega svi živimo, a da je zadatak političara da pomognu da ekonomija bude što bolja.

Prema rečima ministarke za saobraćaj i građevinarstvo Zorane Mihajlović, Srbija želi da bude stabilna partner u regionu.

„Srbija je uspela da posle dugo vremena dobije puno pohvala. Od pohvala se ne živi, ali one dolaze od najrelevantnijih ekonomskih institucija kao što su Svetska banka i MMF“, rekla je ona.

Ona je podsetila da Srbija ove godine planira rast društvenog proizvoda od 2,6 do 2,7.

Kao uspehe svog Ministarstva Mihajlovićeva je izdvojila je elektronske građevinske dozvole, kao i brojne infrastrukturne projekte koji su u toku.

Potpredsednik SAD Džo Bajden i premijer Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Bajden u Beogradu — investitori u Srbiji

„Kada se oni završe, Srbija će ne samo biti najkraća ruta između istoka i zapada, već će moći i da se pohvali svime što radi. Srbija danas ima mnogo bolju ekonomiju nego pre četiri godine, a želi da ona bude još bolja. Divno je sanjati i imati vizije, ali još je bolje raditi na tome i sanjati“, zaključila je ona.

Dodik: Svako ko razmišlja o investiranju shvata koliko su značajni mir i stabilnost u regionu

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je da Srpska kao zaseban ekonomski i pravni sistem u BiH vodi posebne podatke i posebno planira i realizuje svoj razvoj i naveo podatke da je u poslednjih osam godina udvostručila BDP.

„Učinili smo sve što smo mogli da modernizujemo svoj ekonomski sistem, da privučemo strane investitore“, rekao je Dodik i podsetio, između ostalog, na privatizaciju „Telekoma“, privatizaciju naftne industrije koja je realizovana sa ruskim partnerom, kao i na projekte u energetici sprovede sa kineskim partnerima.

Podsetio je i da je u RS završena izgradnja oko 79 kilometara auto-puta u poslednje dve godine, te da se iduće godine planira završetak još 36 kilometara koji će definitivno povezati Banjaluku sa Dobojem.

„Namera je da komunikacijski otvorimo Banjaluku“, rekao je Dodik i dodao da je druga značajna oblast energetika i da se razgovara sa potencijalnim investitorima u tu oblast.

Sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića i generalnog direktora Gaspromnjefta Aleksandra Djukova - Sputnik Srbija
Nikolić: NIS je oslonac srpske privrede

Dodik je rekao i da je RS učinila sve da pojednostavi sistem registracije, pa se sada privredni subjekt može registrovati na jednom šalteru za tri dana, kao i da su izjednačeni domaći i strnai investitori.

„Verujemo da u ovom vremenu ostati na tradicionalnim oblicima poslovanja predstavlja gubitak za zajednicu i u tom pogledu u poslednje dve godine, po onome što izveštava Svetska banka, Banjaluka se karakteriše kao grad sa najvećim napretkom uslova za poslovanje“, naveo je predsednik RS.

Kad je reč o evrointegracijama BiH, Dodik je podsetio da je BiH je prethodnih meseci uputila zahtev za status u EU i da očekuje da dobije upitnik kako bi dobili status kandidata. Kako je rekao, on veruje da je to moguće postići iduće godine.

Dodik je, međutim, ponovio stav da je neophodno da u tom procesu budu prepoznata ovlašćenja Srpske, koja samo želi da tim ovlašćenjima suvereno upravlja.

Dodik je posebno istakao značaj angažovanja Srbije na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, dodajući da svako ko razmišlja i investiranju shvata koliko je to značajno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala