Putin: BRIKS protiv nasilnih pritisaka i kršenja suvereniteta

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin za govornicom u Turskoj 10.10. 2016.
Ruski predsednik Vladimir Putin za govornicom u Turskoj 10.10. 2016. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zemlje-članica BRIKS-a zalažu se za odlučne korake kada je reč o borbi protiv terorizma, ali se protive tome da se međunarodni konflikti rešavaju primenom nasilnog pritiska u bilo kakvoj formi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na samitu tog saveza koji se održava danas u Indiji.

„Ubeđeni smo da se međunarodno konflikti moraju rešavati isključivo političko-diplomatskim sredstvima, a ne nasilnim pritiscima u bilo kakvoj formi, kršenjem suvereniteta drugih zemalja“, istakao je on.

Takođe, dodao je, neophodno je zajednički raditi na tome kako bi se rešili i drugi gorući problemi u svetu.

On se osvrnuo i na ekonomski aspekt saveza rekavši da zemlje-članica BRIKS-a uzimaju u obzir mišljenja biznisa kada je reč o planovima saradnje i pozivaju sve poslovne krugove na što veću saradnju sa novoosnovanom razvojnom bankom.

Samit BRIKS-a - Sputnik Srbija
Samit BRIKS-a: Kako odbiti napade Zapada

Putin je rekao i da je neophodno stvoriti uslove kako bi se sprovela inicijativa o stvaranju agencije za energetiku BRIKS-a.

BRIKS poziva na usvajanje konvencije o terorizmu

Lideri zemalja BRIKS-a su u zajedničkoj deklaraciji pozvali međunarodnu zajednicu da u okviru UN ubrzaju proceduru usvajanja sveobuhvatne konvencije o terorizmu.

„Pozivamo sve zemlje da sarađuju kako bi se ubrzao proces usvajanja sveobuhvatne konvencije o međunarodnom terorizmu u okviru Generalne skupštine UN“, navodi se u dokumentu.

U deklaraciji se takođe navodi da DAEŠ, kao i sve druge terorističke grupacije koje su im se prodrižile predstavljaju globalnu opasnost za mir i stabilnost u svetu.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala