Džonson sebe nazvao rusofilom, pa obećao da će biti oštar prema Moskvi

© AFP 2023 / Kirsty WigglesworthŠef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson
Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski šef diplomatije Boris Džonson rekao je da, i pored toga što je rusofil i što Rusiju smatra velikom zemljom, veruje da London mora biti oštriji prema Moskvi, i da je poboljšanje odnosa moguće tek kada se smanje razlike u gledištima što se tiče Sirije, i pošto se reguliše konflikt u Ukrajini.

„Moramo ostati oštri prema Rusiji. Sankcije se moraju produžiti zbog situacije u Ukrajini, gde se konflikt nastavlja. Sankcije su efikasne jer nanose štetu ruskoj ekonomiji. Moramo da nastavimo sa vršenjem pritiska“, rekao je Džonson na sastanku Međunarodnog odbora britanskog parlamenta.

Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Džonson: Rusija kriva za napad na humanitarni konvoj UN u Alepu

Istovremeno, Džonson nije želeo da pravi poređenje između Rusije i SSSR-a iz perioda Hladnog rata, i dodao da Moskva sada ne predstavlja toliku opasnost. Takođe je izjavio da Britanija mora da traži puteve za poboljšanje odnosa sa Rusijom, ali da je to tesno povezano sa situacijom u Siriji.

„Postoje zajednički interesi i zajednički problemi sa kojima se suočavaju i Rusi i Britanci, sa kojima moramo da se suočimo i da ih rešavamo zajedno. Posebno se to odnosi na ruske i britanske turiste koji si izloženi opasnostima od terorizma. Rusija je velika zemlja i ja sam rusofil. Moramo da budemo otvoreni ka Moskvi i da obezbedimo i sačuvamo i sve kanale komunikacije. Ali, poboljšanje odnosa je moguće samo ako se zaustavi varvarsko bombardovanje Alepa i ako se reguliše situacija u Ukrajini“, rekao je britanski šef diplomatije. 

Džonson je priznao da su antiruske sankcije imale i negativan uticaj na britansku ekonomiju. 

„Obim naše trgovine sa Rusijom je značajno opao, a to je posledica sankcija“, rekao je Džonson.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala