Džonson: Rusija kriva za napad na humanitarni konvoj UN u Alepu

© AFP 2023 / Kirsty WigglesworthŠef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson
Šef diplomatije Velike Britanije Boris Džonson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef britanske diplomatije Boris Džonson izjavio je da je Rusija odgovorna za napad na humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija kod Alepa.

„Satelitske fotografije koje su dostupne javnosti ukazuju na to da je napad izveden iz vazduha i po mraku. U skladu sa saopštenjima same Rusije, armija predsednika Sirije Bašara el Asada nema mogućnost da napada po mraku. Svi dokazi ukazuju na Rusiju“, rekao je Džonson u utorak, obraćajući se Parlamentu u okviru specijalnih debata posvećenih Siriji.

Britanski ministar je naglasio da je uveren da će Komisija UN istražiti ono što se dogodilo i obećao da će Velika Britanija učiniti sve što može kako bi pomogla u istrazi. 

Ostaci humanitarnog konvoja pogođenog u vazdušnom napadu u blizini sirijskog Alepa - Sputnik Srbija
Napad na humanitarni konvoj UN — prevara

Džonson je, takođe, ponovio izjavu mnogih poslanika da je bombardovanje civila ratni zločin koji treba da bude istražen, a krivci da budu kažnjeni.

„Događaji poslednjih godina pokazuju da oni koji počine ratne zločine bivaju kažnjeni i mnogo godina nakon što su ih počinili“, naglasio je Džonson. 

Prema rečima Džonsona, Rusija treba da odgovori na zahteve međunarodne zajednice time što će prestati da podržava Bašara el Asada i da omogući da se uspostavi „pravo“ primirje u Siriji, jer će u protivnom postati zemlja-izrod. 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Rusija traži istragu o napadima u Dejr el Zoru i na humanitarni konvoj UN

„Rusija treba da postupi ispravno, da pokaže inicijativu, da prekine da podržava svoje marionete u Asadovom režimu i da omogući uspostavljanje pravog primirja“, rekao je šef britanske diplomatije. 

Džonson je izjavio da je iznenađen time što nema protesta ispred ambasade Rusije u Londonu zbog ruske politike u Siriji.

Izrazivši ogorčenje zbog ruskih vojnih akcija u Siriji, britanski šef diplomatije je izrazio i zabrinutost što vojne aktivnosti ne izazivaju dovoljno pažnje.

"Čini mi se da antiratne organizacije nemaju jasan stav o ovom pitanju. Želeo bih da vidim proteste ispred ambasade Rusije. Gde je sada koalicija Stop the War? Gde su oni?", zapitao se Džonson.

 

Humanitarni konvoj UN napadnut je u noći 20. septembra severozapadno od Alepa. U konvoju je bio 31 kamion koji je prevozio pomoć za 78.000 ljudi. 

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 18 kamiona je uništeno, a poginulo je najmanje 20 civila, među kojima i rukovodilac Sirijskog arapskog Crvenog polumeseca u Urum el Kubru, kao i osam vozača kamiona. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala