Putin odložio susret sa Olandom

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoPredsednici Francuske i Rusije, Fransoa Oland i Vladimir Putin
Predsednici Francuske i Rusije, Fransoa Oland i Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon što je odbio francusku ponudu da na sastanku sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom razgovara samo o Siriji, predsednik Rusije Vladimir Putin odložio je posetu Parizu koja je bila planirana za 19. oktobar, objavio je Rojters, pozivajući se na izvore iz administracije francuskog predsednika.

„Jutros je bilo kontakata između Kremlja i Jelisejske palate kako bi se Putinu ponudila radna poseta sa Sirijom kao temom i koja bi isključila sve ostale događaje u kojima bi Oland mogao da učestvuje. Kao odgovor na taj predlog Rusija je izjavila da želi da odloži posetu planiranu za 19. oktobar“, rekao je taj izvor.

Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj: Poseta Putina Parizu i dalje stoji, uprkos izjavama Olanda

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin odlučio da odloži posetu Francuskoj jer nije bilo moguće realizovati sve tačke iz njegovog programa.

Kako je rekao, predsednik Rusije je trebalo da otvori novu rusku crkvu i da poseti izložbu ruskih umetnika u glavnom gradu Francuske.

Upitan zašto su ti događaji bili isključeni iz programa, Peskov je rekao da na to odgovor treba da da francuska strana.

On se osvrnuo i na medijske tvrdnje o tome da se Putin nalazi u izolaciji na međunarodnoj sceni rekavši da one nemaju veze sa realnošću.

„Predsednik nije u izolaciji. Prošle nedelje francuski mediji su objavili da je ruski predsednik navodno insistirao na poseti Francuskoj u pokušaju da izađe iz izolacije. To je apsolutno apsurdno“, kazao je Peskov.

Oland je juče sugerisao da bi odgovorni za napade na Alep mogli da se suoče sa optužbama za ratne zločine zbog bombardovanja drugog po veličini sirijskog grada i naveo da bi to suđenje moglo da se održi pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Oland je u intervjuu za francusku televiziju TMC rekao i da će možda odbiti da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koji bi sledeće nedelje trebalo da poseti Francusku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala