Rusija i Kina bi mogle da postanu jedini proizvođači tenkova nove generacije

© Sputnik / Konstantin Щepin / Uđi u bazu fotografijaKineksi tenkovi
Kineksi tenkovi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nedavno je kineska televizija prikazala prilog koji dokazuje da Kina pravi tenkove nove generacije. To znači da je Kina jedinstvena zemlja u svetu, osim Rusije,koja je odlučila da izume principijelno novi tenk umesto da modernizuje stara borbena vozila.
Vojnici Narodnooslobodilačke vojske Kine patroliraju ostrvom u Paracelskom arhipelagu - Sputnik Srbija
Kineska vojska obučava sirijske specijalce

Trenutno postoji barem jedan prototip novog tenka, koji nema ništa slično sa postojećim tenkovima "tip 96" i "tip 99". Novo vozilo će imati kupolu bez posade, motor snage više od 1500 KS.  Dvočlana posada  će biti smeštena u telu tenka. Očigledno je da će tenk imati sofisticiranu opremu.

Kina je jedina zemlja osim Rusije koja je odlučila da izume principijelno novi tenk,  umesto da modernizuje stara borbena vozila.  Ranije to nije bilo karakteristično za kinesku tenkovsku industriju, koja se po pravilu bavila postepenom  modernizacijom modela čija je efikasnost odavno dokazana.

Pokušaji da se napravi principijalno novi model uglavnom su bili neuspešni. Izuzetak je tenk "tip 99", ali  i u ovom slučaju kinski inžinjeri su potrošili dosta vremena i truda kako bi ukolonile tehničke probleme u  motorima.

​Teško je proceniti kad će početi serijska proizvodnja novih kineskih tenkova. Ako polazimo  od iskustva Rusije, to bi moglo da potraje  dosta dugo.

Ruska vojska je nekoliko godina testirala "Armatu" i tek nedavno je potpisan prvi aranžman o isporuci 100 tenkova, koja je planirana za 2017-2018 godinu. Ruski inženjeri su počeli da razrađuju "Armatu" 2010. godine,ali ne od nule. Od početka 90-ih ruski koncern "Uralvagonzavod" je razrađivao tenk "objekt 195" koji je imao tehničke karakteristike slične "Armati".

Armata, tenk - Sputnik Srbija
Ruska „Armata“ – najpametniji tenk ikad stvoren (video)

Ali kada kineski proizvođači  reše sve probleme, može se desiti da Kina i Rusija postanu jedini u svetu proizvođači tenkova nove generacije. Zapadne zemlje skoro da ne proizvode  takva vozila, dok su novi  turski i indijski tenkovi  praktično na nivou zapadnih starih modela.

Stoga, nova ruska i kineska vozila će biti glavni konkurenti na svetskom tržištu naoružanja. I ta konkurencija bi mogla da bude veća nego ona koja postoji između ruskog tenka T-90 i kinesko-pakistanskog MVT-200.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala